Datum: 26-02-2020 - 19:51
06
okt
'14
Drukke open dag Estec
Geschreven door Estec

Drukke open dag Estec

Europese landen werken al vijftig jaar samen op het gebied van ruimtevaart. Wil jij met eigen ogen zien waar de Europese raketten, satellieten en ruimteschepen vandaan komen?

ESTEC is de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hier worden nieuwe missies bedacht en getest voordat ze de ruimte in gelanceerd worden. Slechts één keer per jaar openen de anders hermetisch gesloten deuren. Entree is gratis. Kom ook en vier mee dat Europa dit jaar al 50 jaar samenwerkt in de ruimte!

ESA-astronaut André Kuipers is van de partij op  ESTEC's open dag.

Als onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap en de wereldwijde World Space Week organiseert ESA dit jaar alweer voor de derde keer op rij een groots opgezette publieksdag. Vorig jaar was ESTEC’s open dag geheel ‘uitverkocht’!

ESTEC is de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
ESTEC is een uitgebreid ruimtevaartcentrum met een keur aan technische laboratoria, een centrum voor bemande ruimtevaart, een enorme testfaciliteit voor ruimtevaartuigen en werkplaatsen en kantoren waar bijna drieduizend ingenieurs en wetenschappers dagelijks werken aan huidige en toekomstige Europese ruimtemissies.
Kometenjager Rosetta, twaalf jaar geleden op ESTEC getest, nu 500 miljoen kilometer van ons vandaan op weg naar een komeet.

ESA’s kometenjager Rosetta is al tien jaar op weg naar een komeet. Het ruimtevaartuig werd op ESTEC bedacht en getest. In november komt Rosetta eindelijk aan bij de komeet. Uiteraard staan we hier uitgebreid bij stil op de open dag in oktober.

Rosetta wordt zonder twijfel het grootste ruimtevaartnieuws van het jaar, zo niet van dit decennium. Zal de lander Philae veilig voet aan de 'grond' van de komeet weten te zetten? Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid proberen we te landen op een komeet. Hiermee onderzoeken we onder andere waar het water op aarde vandaan komt en misschien vinden we zelfs sporen van de oorsprong van leven op aarde...

Ruimtevaartspecialisten vertellen graag over hun werk en over ESA's ruimtemissies. Op de open dag kunt u op eigen gelegenheid  rondlopen over het uitgestrekte ruimtevaartcomplex. Er zijn tientallen bezienswaardigheden, de één spectaculairder dan de ander. Je krijgt de kans om echte astronauten en ruimtevaartexperts te ontmoeten, ruimtevaarthardware van dichtbij te zien en te genieten van speciale demonstraties, tentoonstellingen, muziek en entertainment voor kinderen. Op ESTEC worden toekomstige ruimteschepen ontwikkeld en getest: bekijk ruimtevliegtuig IXV in het echt! Het thema van de open dag dit jaar is 50 jaar Europese samenwerking in de ruimte; Op naar de volgende 50 jaar! Waar zal ons gezamenlijke ruimtevaartavontuur ons brengen? Het is natuurlijk science fiction, maar toch wagen onze specialisten zich graag aan hun eigen voorspellingen. Droom mee over onze toekomst in de ruimte en hoe dit ons leven op aarde zal beïnvloeden en verbeteren.

 

{gallery}5408{/gallery}