Datum: 23-02-2020 - 17:57
12
sep
'14
Steun voor de Nederlandse ruimtevaart is een investering in de toekomst
Geschreven door Holland Rijnland

Steun voor de Nederlandse ruimtevaart is een investering in de toekomst

Holland Space Cluster: Steun voor de Nederlandse ruimtevaart is een investering in de toekomst

 

“Wij zijn opgelucht door de steun van minister Kamp (Economische Zaken) aan de Nederlandse ruimtevaart.” Dat zegt de nieuwe voorzitter van het Holland Space Cluster, Rob de Wijk. Hij vervolgt: “Eerder bedreigden bezuinigingen de Nederlandse ruimtevaart. Maar minister Kamp heeft in de nota Ruimtevaartbeleid 2014-2020 bekend gemaakt dat het kabinet vanaf 2018 extra investeert in de ruimtevaart. Hiermee krijgt de toekomst van de Nederlandse ruimtevaart steun en een stevige duw in de rug.”

Met deze extra investering vanaf 2018 kan Nederland blijven meedoen aan alle Europese activiteiten en haar huidige stevige ruimtevaart-positie handhaven. Ook de positie van het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk, met 2500 hooggekwalificeerde werknemers en de grootste vestiging van ESA, blijft hierdoor behouden.

Belang Nederlandse ruimtevaartsector

Navigatie, weersvoorspellingen en internet. Soms zonder het te weten gebruiken wij de hele dag ruimtevaarttechnologie. Maar denk hierbij ook aan de inzet van ruimtevaarttechnologieën om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Satellieten geven ons cruciale informatie om grip te kunnen krijgen op de opwarming van de aarde, voedselschaarste en natuurrampen.

De ruimtevaartsector is daarom een belangrijke sector. Nederland heeft binnen de internationale ruimtevaartindustrie een vooraanstaande positie ingenomen. Ook in economische zin is de ruimtevaartsector belangrijk voor Nederland. Onderzoek laat zien dat met elke euro die het Rijk investeert in de ruimtevaart, het vijfvoudige wordt opgebracht.

Rob de Wijk

Vanaf 1 september is Rob de Wijk voorzitter van het Holland Space Cluster. Hij heeft het stokje overgenomen van interim-voorzitter Jan Pieter Lokker, die verantwoordelijk was voor de opbouw van het cluster. De nieuwe voorzitter Rob de Wijk zegt: “Ik wil mij inzetten voor de ruimtevaart in al zijn aspecten, gezien de grote belangen voor de maatschappij van de toekomst.”

De Wijk werkt als directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), is algemeen directeur van de Hague Security Delta (HSD) en is hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid aan de Campus Den Haag van de Leidse Universiteit.

Holland Space Cluster

Het Holland Space Cluster is een initiatief van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden om de samenwerking in de ruimtevaartsector te versterken.