Datum: 23-02-2020 - 17:46
02
aug
'14
6 augustus: De ochtend van de Komeet bij Space Expo!
Geschreven door space expo

6 augustus: De ochtend van de Komeet bij Space Expo!

Na een ruimtereis van 10 jaar en ruim 6 miljard kilometer komt aanstaande  woensdag 6 augustus ESA’s ruimtesonde “Rosetta” aan op zijn eindbestemming, de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Het ruimtevaartuig bevindt zich dan op een afstand van 100 km van deze vuile ijsbal en zal in een lage baan rondjes gaan draaien om de komeet. Rosetta schrijft hiermee geschiedenis. Nooit eerder is een ruimtevaartuig in een baan om een komeet gebracht. De geringe aantrekkingskracht is echt een uitdaging!

 

 

In kaart brengen

Het is de bedoeling dat de komeet van nabij nauwkeurig wordt bestudeerd. ESA deskundigen hopen zo een gebied te vinden waar het mogelijk is om aan het eind van dit jaar de meegenomen lander ´Philea’ te droppen. Een uiterst riskante operatie die alleen een kans van slagen heeft als er een vrij vlak en rustig stuk vuil ijs wordt gevonden waar de met harpoenen uitgeruste lander zich op kan verankeren. Absolute voorwaarde is echter wel dat Rosetta woensdag aanstaande veilig aan komt, in een baan om de komeet wordt gebracht en alle camera’s, sensoren en communicatiemiddelen blijven werken.

 

Live event

Space Expo in Noordwijk nodigt bezoekers uit om deze historische gebeurtenis te komen meebeleven op woensdag 6 augustus aanstaande.

 

Dr.Detlef Koschny verzorgt een introductie van het Rosetta programma. Hij is projectmanager bij ESA en één van de experts op het gebied van kleine objecten in de ruimte, zoals kometen en asteroïden. Tijdens zijn verhaal zal de Rosettasonde bij de komeet arriveren. Vanuit ESA’s vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt zal de nadering live bij Space Expo te volgen zijn. Het aanwezige publiek zal uit eerste hand worden bijgepraat over de resultaten. Het bijwonen van het event is gratis voor bezoekers van Space Expo die in het bezit zijn van een toegangskaart voor de permanente ruimtevaarttentoonstelling.

 

Programma

09.30 uur          Zaal open voor het publiek

10.00 uur          Welkomstwoord Drs.Rob van den Berg; directeur Space Expo

10.05 uur          Introductie ESA’s Rosetta missie door Dr.Detlef Koschny

10.45 uur          Hoge resolutie beelden van de komeet met uitleg door experts

11.30 uur          Vraag het Dr.Detlef Koschny

12.00 uur          Einde programma