Datum: 26-02-2020 - 20:02
29
mrt
'14
Bijeenkomst met André Kuipers over Sentinel-1
Geschreven door ESA

Bijeenkomst met André Kuipers over Sentinel-1

Op donderdag 27 maart organiseerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een mediabriefing over aardobservatie in het algemeen en over het Copernicus-programma in het bijzonder. Niet alleen voor overheden, wetenschappers en meteorologen is aardobservatie interessant.

Ook internetbedrijven zoals Google weten steeds slimmer gebruik te maken van aardobservatiebeelden. ESA brieft vertegenwoordigers van de media graag over de mogelijkheden van de beelden van ESA's aardobservatiesatellieten.

Astronaut André Kuipers heeft tijdens zijn ruimtemissies in 2004 en 2011-2012 met eigen ogen de schoonheid van onze planeet kunnen zien vanuit de ruimte, maar ook de kwetsbaarheid. “Het is fantastisch om de oceanen, de polen, de woestijnen en de bewoonde wereld vanuit de ruimte te kunnen zien. Maar je ziet ook dat al het leven op aarde slechts beschermd wordt door een flinterdun laagje, de atmosfeer. Satellieten met elektronische ogen zijn van enorm belang om vinger aan de pols te houden van bijvoorbeeld het klimaat. Alleen door onze planeet goed te begrijpen kunnen we haar zo goed mogelijk behandelen,” zegt de ruimtevaarder die tevens ambassadeur is van het Wereldnatuurfonds.
André Kuipers was donderdag 27 maart beschikbaar voor interviews over aardobservatie.

Het belang van aardobservatie neemt toe. Onbetwistbare gegevens over de toestand van onze planeet zijn nodig om mondiale uitdagingen aan te gaan en goed gefundeerde beslissingen te kunnen nemen over veiligheid, milieu, infrastructuur, agricultuur en vele andere terreinen. Begin april staat de lancering van een nieuwe aardobservatiesatelliet gepland: Sentinel 1. Dit is de eerste in een serie van vijf verschillende kunstmanen die ESA in opdracht van de Europese Commissie heeft ontwikkeld genaamd Copernicus.

Sentinel 1 zorgt voor state-of-the-art radarbeelden van de Aarde. Deze gegevens zijn van groot belang voor onder andere het monitoren van zee-ijs, bewaking van het zeemilieu, waaronder olie-vervuiling, detectie van schepen, monitoring van het land-oppervlak voor bijvoorbeeld aardbevingsrisico's, bos-, water- en bodembeheer. Ook kunnen de gegevens gebruikt worden bij het in kaart brengen van humanitaire hulpbehoeften en ondersteuning bij crisissituaties.
In Nederland zijn met name de toepassingen op het gebied van dijkbewaking en aardbevingsrisico's relevant.
Specialisten van het KNMI (Pieternel Levelt), TU Delft (Ramon Hanssen) en de voorzitter van de Europese vereniging van aardobservatiebedrijven EARSC (Han Wensink) waren op 27 maart aanwezig.

De Nederlandse ruimtevaartindustrie is sterk vertegenwoordigd in het Copernicus-programma. De Nederlandse bijdrage aan het programma, Tropomi, vliegt echter pas op een latere Sentinel-satelliet, genaamd Sentinel 5 precurser. Het ruimte-instrument Tropomi zal nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoeken. Het Leidse ruimtevaartbedrijf Dutch Space is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON.

{gallery}4483{/gallery}