Datum: 16-12-2018 - 00:33
11
feb
'14
Engelandvaardersmuseum stap dichterbij
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Engelandvaardersmuseum stap dichterbij

Het moeten leuke tijden zijn voor Eddie Jonker, hier op foto uiterst rechts. Een belangrijk project waarmee hij al jaren drukdoende is lijkt er dan nu echt van te gaan komen. Een museum geheel gewijd aan de Nederlandse Engelandvaarders.

 

Met de ondertekening van een bruikleenovereenkomst voor onbepaalde tijd is de komst van het Engelandvaardersmuseum in Noordwijk weer een stap dichterbij. Op de foto ziet u Victor Salman en burgemeester J.P.J. Lokker (rechts) de documenten ondertekenen op 10 februari jl.

Gemeente Noordwijk sloot de overeenkomst met de Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk. Dat is de partner van het Engelandvaardersmuseum in oprichting. Met de overeenkomst is het gebruik van de bunkers als museum voor de toekomst verzekerd. Het nieuwe museum komt in de Boswegbunker. Eind 2015 moet het Engelandvaardersmuseum haar deuren openen. De twee themamuseums kunnen elkaar versterken.

Eddie Jonker is zelf Engelandvaarder geweest. Het is een erenaam voor de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940 - 1945) de moed hadden om vanuit het bezette Nederland de oversteek naar Engeland te wagen. Ook het Noordwijkse strand was voor enkelen het vertrekpunt.

De groep waarmee Eddie Jonker naar Engeland wilde gaan bestond uit tien personen, waaronder twee joodse broers D. en C.J.K. van Dam. Hun bootje werd zeewaardig gemaakt door Pier en Jo Meijer op de Van Ravesteijnwerf in Leidschendam. Op 25 juli 1943 vertrok het gezelschap. Ze waren op alles voorbereid. De motor van het bootje kwam uit een Engelse auto. Er was een extra buitenboordmotor. Ze hadden een drijfanker, een kompas, vier peddels, speciaal van één stuk hout gemaakt, proviand en water voor twee dagen.

Het zijn die verhalen die centraal komen te staan in het nieuwe museum.

4 mannen aan tafel en 1 man staat erachter.
Op de foto, van links naar rechts, zittend Victor Salman voorzitter van stichting Atlantikwall Museum Noordwijk en Burgemeester Lokker (rechts) zetten hun handtekening onder de overeenkomst. Staand cultuurwethouder Martijn Vroom (CDA Noordwijk).
Uiterst links: Jan Heus, penningmeester stichting Atlantikwall Museum Noordwijk
Uiterst rechts: Eddie Jonker, voorzitter van het Engelandvaardersmuseum in oprichting

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat