Datum: 22-06-2018 - 09:08
14
sep
'17
Nico Verkade Nederlands kampioen triatlon
Geschreven door Joost Klink

Nico Verkade Nederlands kampioen triatlon

Almere – Noordwijker Nico Verkade is afgelopen weekeinde in Almere Nederlands Kampioen triatlon geworden op de klassieke afstand in de leeftijdscategorie 50-54 jaar. Verkade voltooide de 3,8 km zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen net onder de tien uur.

De wedstrijd telde tevens als Europees Kampioenschap waarbij Verkade de tweede plaats pakte. Ook Noordwijker Ben Schell (60+) wist zich naar het podium te knokken. Hij pakte een zilveren medaille op het NK en tevens brons op het EK.

Nico Verkade wist vooraf dat hij in staat moest zijn om in de buurt van het podium te komen. De Noordwijker kwam na een goed zwemonderdeel als vierde uit het Almeerse water, maar moest tijdens de 180 kilometer fietsen twee plaatsen toegeven. Tijdens de afsluitende marathon – die Verkade precies in drie en half uur wist te volbrengen – schoof Verkade steeds verder naar voren.

In de strijd om het Nederlands Kampioenschap pakte Verkade al snel de koppositie tijdens de marathon en was ook duidelijk dat hij die niet meer af ging staan. Verkade – uitkomend voor Triatlon Vereniging de Bollenstreek – moest in de strijd om de plaatsen voor het Europese podium op de finish alleen de Zweed Per-Anders Edh nog voor zich dulden.

Clubgenoot en mede-Noordwijker Ben Schell viel in de leeftijdscategorie 60+ in de prijzen. Ook Schell schommelde de hele wedstrijd rondom een positie in het veld die het recht opleverde voor een bezoek aan het podium. Schell kwam als koploper in zijn age-group uit het water, maar werd op de fiets voorbijgereden door een aantal tegenstanders. Met een zeer stabiele marathon van 4 uur en 20 minuten pakte Schell uiteindelijk wel een prachtige zilveren medaille op het NK en was zijn eindtijd tevens goed voor een bronzen EK medaille.

De supporters van Triatlon Vereniging de Bollenstreek hadden overigens in Almere nog veel meer redenen tot juichen. De vereniging was groots vertegenwoordigd in het deelnemersveld. Voorhouter Ed Went werd bij de amateurs 2e in de leeftijdscategorie mannen 30-34 jaar. Noordwijkerhouter Franck van Graas kende een voorspoedige generale repetitie voor het WK in Hawaï volgende maand. Hij deed in Almere mee aan de halve afstand, won de wedstrijd in zijn leeftijdscategorie en was tevens tiende overall. ­­

Foto ©Joost Klink

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Jongen afgetuigd in de Abraham van Rooijenstraat