17
jun
'17

Grote oefening voor hulpdiensten op het strand bij Katwijk (update)

Zaterdag werd er op het strand en op zee een grote oefening gehouden met Politie Noordwijk, Brandweer Katwijk, KNRM Katwijk, KNRM Noordwijk, Reddingsbrigade Noordwijk, Reddingsbrigade Katwijk, Ambulancedienst, OvD en HOvD brandweer en SAR helikopter.

Op een boot was een ontploffing geweest en daarbij waren er meerdere slachtoffers gevallen.

Bericht via politie Noordwijk Facebook:

Zaterdagochtend hebben collega's van ons team binnen hun neventaak van het kustdetachement politie meegedaan aan een multidisciplinaire oefening op het strand van Katwijk.

"Aan boord van het zeiljacht 'Silver Lion' was een explosie geweest, waarbij meerdere gewonden waren gevallen. Door te oefenen raken hulpdiensten getraind zodat in geval van een echte calamiteit zaken soepel verlopen.

Naast de inzet van onze collega's deden ook KNRM Noordwijk aan Zee, Katwijkse Reddingsbrigade, Noordwijkse Reddingsbrigade, Brandweer Hollands Midden - Kazerne Katwijk, RAV Hollands Midden(locatie Leiden), Nederlandse Kustwacht en NHV SAR helikopter mee.

 

Persbericht KNRM Katwijk:

Gezelligheid, drank en vooral feest aan boord van het zeiljacht ‘Silver Lion’ , totdat een gasexplosie plaats vond en meerdere feestvierders (ernstig) gewond raakten. Dit was het scenario dat diverse hulpverleners voor hun kiezen kregen afgelopen zaterdag.

Het zeiljacht met twintig personen aan boord voer vijf kilometer uit de kust van Katwijk toen de gasexplosie plaatsvond. Elf feestvierders raakten gewond door de explosie en liepen verschillende verwondingen op. Via het Kustwachtcentrum in Den Helder werd alarm geslagen, waarop de KNRM stations van Katwijk en Noordwijk alsmede de Reddingsbrigade van beide plaatsen gealarmeerd werden. Brand/explosie aan boord luidde de alarmering op de pagers van de vrijwilligers.

Door de 112 meldkamer werden brandweer, politie en ambulances aangestuurd richting de KNRM stations en de opvanglocatie bij de Noordpost van de Katwijkse Reddingsbrigade. De reddingboten werden klaar gemaakt, gelanceerd en voeren snel richting het zeiljacht toe. Aan boord van de Katwijkse reddingboot ‘Edith Grondel’ voeren brandweer en ambulancepersoneel mee. Ook op de reddingboot van Noordwijk, de ‘Paul Johannes’ voer ambulancepersoneel mee.

Bij het zeiljacht aangekomen stapten de bemanningsleden van de reddingboten samen met het brandweer- en ambulancepersoneel over en kwamen ze midden in de chaos terecht. Terwijl het ambulancepersoneel en de opstappers van de KNRM zich ontfermden over de slachtoffers, controleerde de brandweer het zeiljacht op brand.

De slachtoffers werden zo snel mogelijk overgezet op de reddingboten en richting de kant gevaren. Bij de Noordpost stonden diverse hulpverleners klaar om de slachtoffers op te vangen en verder te behandelen. Enkele slachtoffers werden door middel van de NHV SAR helikopter ‘gehoist’ vanaf het zeiljacht om vervolgens op het strand afgezet te worden.

Nadat alle slachtoffers veilig van boord waren gehaald en opgevangen op het strand was de oefening ten einde. Elk jaar voor het zomerseizoen oefenen de hulpverleners met elkaar om goed op elkaar ingespeeld te zijn. Dit jaar stond de onderlinge communicatie centraal en was daarnaast het logistiek geregel een hele uitdaging. Deze oefening is in ieder geval geslaagd voor alle betrokken partijen.