Datum: 31-03-2020 - 02:58
15
aug
'16
Open Monumentendag Noordwijk  in het teken van iconen en symbolen
Geschreven door Open Monumentendag

Open Monumentendag Noordwijk in het teken van iconen en symbolen

Zaterdag 10 september  is het  in Nederland voor de 30e keer Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is ‘Iconen en Symbolen’ en Noordwijk geeft daar op zijn eigen wijze invulling aan. Naast de vaste locaties is een speciaal programma rond iconen en de totstandkoming daarvan ontwikkeld.

 

Dat begint al op Klassendag, de Open Monumentendag voor de hoogste groepen in het basisonderwijs.  Zo’n 500 kinderen komen op die dag naar de Maria ter Zeekerk om daar zelf iconen te maken die zullen worden geplakt op een model van de Noordwijkse Vuurtoren, één van de bekendste Noordwijkse symbolen. Daarvoor  krijgen ze een film te zien over de totstandkoming van een icoon met de bekende Noordwijkse iconenschilder Piet van der Ploeg. Deze film is een productie van de filmgroep van het Genootschap Oud Noordwijk en gaat op Open Monumentendag in première.

In Maria ter Zee kunnen de bezoekers de creaties van de kinderen bewonderen en tevens de tentoonstelling ‘Zorgzame samenleving’ bezoeken. Elk hele uur wordt daar ook de film ‘De totstandkoming van een icoon’ vertoond. In de Jeroenskerken en het Museum Noordwijk zijn ook iconenexposities.

Een bijzondere wandeling (startpunt Jeroensplein) langs symbolische gevelversieringen aan huizen in de Voorstraat en omgeving eindigt in het Oude Raadhuis waar tekst en uitleg wordt gegeven bij de serie glas in loodramen met de wapens van tal van Noordwijkse burgemeesters.

Noordwijk 150 jaar Badplaats

Natuurlijk staat op 10 september ook het jubileum van de 150-jarige Badplaats Noordwijk centraal. Het is het laatste weekend dat de tentoonstellingen hieraan gewijd, kunnen worden bezichtigd in het Museum Noordwijk  en Streekmuseum Veldzicht. De Vuurtoren kan weer worden beklommen  en de reddingboot “Kurt Carlsen’ staat weer opgesteld op naast de Vuurtoren op de Koningin Wilhelmina Boulevard.

Verdere vaste locaties zijn het Atlantikwall Museum (ook een symbool), Lombok in de Schoolstraat met een theaterprogramma, de Hoogewegse poldermolen, Villa Mignon, het schieten bij het St. Joris Gilde, de toren van de Oude Jeroenskerk en de beide begraafplaatsen met tal van grafmonumenten.

De Pompoenenmarkt op de Florahof is de afgelopen jaren steeds  een gezellige locatie gebleken met  naast pompoenen, veel kraampjes met streekproducten, muziek, zang en oude (Noordwijkse) ambachten.

Meest populair

  • Man vermist Noordwijk (Update 8)
  • 33 Noordwijkse restaurants samen in Campagne 2 FOR 1 (2013)
  • Automobilist vliegt over de rotonde en schept meerdere fietsers op de Gooweg
  • Terug in de tijd: Hoe zag discotheek Boule 7 er ook alweer van binnen uit?
  • Opruimen NSS