Datum: 19-09-2021 - 18:39
12
sep
'15

De Noordwijkse School wekt eigen stroom op

Op 11 september heeft wethouder Pieter-Jan Barnhoorn in De Noordwijkse School een informatieve energiemonitor onthuld. Op deze monitor is in voor leerlingen begrijpelijke en aansprekende eenheden te zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van de school en hoeveel stroom de school verbruikt.

 

De Noordwijkse School wil graag verduurzamen en de leerlingen bewust maken van belang van duurzaamheid. Na een lange voorbereidingsperiode heeft de school in het voorjaar van 2015, in samenwerking met de firma Slim opgewekt en de gemeente Noordwijk, zonnepanelen en zuinige LED verlichting geïnstalleerd.

 

De Noordwijkse School is de tweede basisschool binnen de gemeente Noordwijk, die samen met Slim opgewekt dit programma uitvoert. In totaal zijn 74 zonnepanelen op het dak van de school geïnstalleerd, die jaarlijks meer dan 20.000 kWh zullen opwekken. In de eerste 6 maanden heeft het systeem al meer dan 17.000 kWh opgewekt wat overeenkomt met het energiegebruik van bijna 5 huishoudens. Alle TL-verlichting in de school, zo’n 340 lampen, werd vervangen door zuinige LED verlichting, waardoor het energieverbruik van de school naar verwachting met 20% zal dalen. Samen zullen deze maatregelen ertoe leiden dat de school zijn eigen elektriciteitsbehoefte kan dekken.

 

Het hele programma is uitgevoerd door Slim opgewekt, dat al ruime ervaring heeft in het verduurzamen van scholen en hiervoor een speciaal programma heeft ontwikkeld. Onderdeel van het programma is een bewustwordingscampagne voor de leerlingen en een zeer informatieve energiemonitor in de hal van de school waarop alle leerlingen de productie en het verbruik van de school kunnen volgen. Om opwekking en verbruik inzichtelijk te maken wordt alles ook uitgedrukt in voor leerlingen begrijpelijke eenheden zoals “uren voetballen”, “km’s fietsen” of “uren laptopgebruik”. De bewustwording van de leerlingen van het opwekken en verbruik van energie binnen de school is een even grote winst als de besparing van de energie zelf.

 

De gemeente Noordwijk heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het programma. Al in 2013 heeft de gemeente Noordwijk het initiatief genomen scholen te ondersteunen met kennis en kunde van verduurzaming. De uiteindelijke uitvoering heeft de gemeente ondersteund met een lening voor de aanschaf van de panelen en de LED verlichting. De Noordwijkse School zal de lening in de komende jaren terugbetalen uit de besparingen op de energierekening.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.