Datum: 28-09-2021 - 09:59
16
apr
'15

Vrijgegeven animatie windturbines te beperkt

Persverklaring stuurgroep maritieme windmolenparken

 

Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) heeft vandaag animatiebeelden vrijgegeven van de toekomstige aanblik van geplande windturbinevelden voor de Zuid- en Noord-Hollandse kust.

Openbaarmaking

De Stuurgroep Maritieme Windmolenparken, bestaande uit wethouders van de gemeenten Katwijk, Noordwijk en Zandvoort, vindt dat op zichzelf positief. De stuurgroep beijvert zich immers al lange tijd voor volledige openbaarmaking, zodat met name de Tweede Kamer, de gemeenteraden en andere belanghebbenden hun mening kunnen vormen.

Onbruikbaar

De beelden die nu zijn vrijgegeven zijn echter niet meer dan een begin van openbaarmaking, zeker in vergelijking met de preview die de wethouders eerder te zien kregen. Voor een goede beoordeling zijn deze beelden dan ook onbruikbaar.

Veel korter

Het ministerie geeft de beelden vrij door middel van een filmpje van ongeveer een minuut, veel korter dan de weergave in de preview. De beelden worden getoond vanuit slechts één standpunt, met zicht op turbines met een vermogen van 4Mw. Hogere turbines, met een vermogen van 8Mw, worden wel genoemd, maar niet op onderscheidende manier getoond. In de previewversie gebeurde dat wel. Bovendien is het getoonde weerbeeld zeker niet helder, eerder licht heiig.

Eigen visualisatie

De stuurgroep laat op basis van dezelfde coördinaten als die het ministerie heeft gebruikt een eigen visualisatie maken. Met daarin standpunten langs de hele Noord- en Zuid-Hollandse kust, windturbines van verschillende hoogtes en met zicht bij meerdere weertypes. Deze visualisatie wordt op dinsdag 28 april a.s. in Katwijk getoond aan de gemeenteraden van kustgemeenten. Zij wordt ook aangeboden aan de Tweede Kamer.

Andere kaart

Ten slotte stelt de stuurgroep vast dat de website van het Ministerie van I&M sinds vandaag een andere kaart toont van de geplande windturbinevelden voor de Hollandse kust. Daarin is de strook tussen de 10 en 12 mijl nog verder uitgebreid wat met name gevolgen heeft voor het vrije uitzicht vanaf het Scheveningse strand.

Stuurgroep Maritieme Windmolenparken

Pieter Jan Barnhoorn, wethouder Noordwijk, voorzitter,

Gerard Kuipers, wethouder Zandvoort,

Jacco Knape, wethouder Katwijk.

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.