Datum: 28-09-2021 - 08:54
02
mrt
'15

Galerie B aan Cee in gesprek met Maja van Hall

Zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een aanleiding voor Galerie B aan Cee Kunst&Design om Maja van Hall uit te nodigen.

Maja van Hall behoort tot de spraakmakende vrouwelijke beeldhouwers uit de 20e eeuw, met voorgangers als Van Pallandt, Lotti van der Gaag, Pearl Pearlmutter en Ferdi Tajiri. Met Het Sloofje (1967) en De Filosloof (2003) gaf ze de vrouwenemancipatie een gezicht: “In het beeld lijken de handen vergroeid met de slang, haar lichaam geketend aan de stofzuiger die zij achter zich aan sleept. Haar wereld is beperkt tot de afmeting van het vloerkleed en haar eeuwige strijd tegen het vuil en het verval. Het is een strijd die wij altijd verliezen. Dat is ons lot. Het Sloofje doet denken aan Sisiphus die steeds opnieuw de steen tegen de berg oprolt. Maar Het Sloofje is een vrouw en dat is het punt”.
Het eerste Sloofje van Maja van Hall uit 1967 is in wezen een zelfportret. “Mijn werk is mijn biografie, het weerspiegelt mijn leven,” zegt Van Hall. “Ik had aan de academie in Den Haag gestudeerd. Daarna aan de gerenommeerde Rijksakademie in Amsterdam en na al die jaren van opleiding sta je dan te stofzuigen. Ik besloot van de nood een deugd te maken. De kinderen waren klein, ik werkte thuis en maakte snelle schetsjes in was, die later in brons werden gegoten. Zo ontstonden de drie Sloofjes: een vrouwfiguurtje die de was ophangt, een die strijkt en een die stofzuigt.”  Met Het Sloofje gaf Van Hall de vrouwenemancipatie een gezicht.

‘’Dus jij maakt nog steeds poppetjes’’, sneerde een collega, in een tijd dat de abstracte kunst domineerde. Maar Van Hall verbeeldde haar ervaring van het leven en daar vloeide vanzelfsprekend haar keuze voor de mensfiguur uit voort.
Naast het sloofje zijn er meerdere beelden van Maja aanwezig in de galerie. De beelden zijn onderdeel van de expositie “Ode aan de vrouw”.
In gesprek met Maja van Hall, zondag 8 maart van 16.00-18.00 uur, Galerie B aan C Bomstraat 44 te Noordwijk. Aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


{gallery}6124{/gallery}

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.