Datum: 13-08-2020 - 22:58
06
jun
'14

Zilveren Erespeld Jo van der Lippe

Op vrijdag 6 juni a.s. ontving Jo van der Lippe (35) uit handen van burgemeester Lokker de Zilveren Erespeld. De speld werd uitgereikt in de Nieuwe Raadzaal van het Gemeentehuis om 13.00 uur. De onderscheiding werd toegekend door de gemeenteraad en is het hoogste gemeentelijke eerbetoon aan inwoners (gelijkwaardig aan de Zilveren Legpenning; de Legpenning is tegenwoordig gereserveerd voor verenigingen)

 

Gedurende vijftig jaar vaart Van der Lippe met een eigen sloep binnen- en buitenlandse toeristen, vele duizenden inmiddels, langs de Noordwijkse en Katwijkse kust. Hij is een Noordwijker in hart en nieren, een boegbeeld van de Noordwijkse gemeenschap.

KNRM

In 1963 trad Van der Lippe als opstapper van de KNRM op de plaatselijke reddingsboot 'Kurt Carlsen'. Iedere maandagavond kwam de bemanning bij elkaar. Veel oefenen, vaak loos alarm, maar altijd paraat, met een enkele spectaculaire redding, zoals in 1970 bij de stranding van de 'King David'. In april 1984 werd hij schipper van de 'Kurt Carlsen', tot de ingebruikname van de nieuwe boot 'de Valentijn' in 1990. Hij is betrokken geweest bij 43 acties met 28 reddingen en 193 oefeningen. Tussen 1990 en 1992 was Van der Lippe lid van de plaatselijke commissie van de KNRM. In 1982 is hij uitgenodigd om lid te worden van de plaatselijke Rotaryclub Noordwijk en omstreken. Door de jaren heen is hij, als doener, een grote steun en toeverlaat geweest voor tal van 'fundraising'-projecten voor het goede doel, waarbij men dankbaar gebruik heeft kunnen maken van zijn grote kennis van zee, duin en strand.

Foto Buro Binnen (Thomas Steenvoorden)

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.
  • TuinExtra in Noordwijk vanochtend overvallen. (update: politie oproep getuigen)