Datum: 26-02-2020 - 23:22
27
jan
'14
Nuclear Security Summit: 24 en 25 maart: zeer ernstige verkeershinder
Geschreven door

Nuclear Security Summit: 24 en 25 maart: zeer ernstige verkeershinder

Op 24 en 25 maart moeten weggebruikers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rekening houden met zeer ernstige verkeershinder. Ook Noordwijkse weggebruikers krijgen er binnen en buiten de regio mee te maken.

 

Nuclear Security Summit

De zeer ernstige verkeershinder wordt veroorzaakt door de NSS Top 2014 die eind maart in Den Haag wordt gehouden. Nederland verwelkomt 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten tijdens de Nuclear Security Summit. Voor een veilig en goed verloop van deze top zijn veiligheids- en verkeersmaatregelen onvermijdelijk. Ook Noordwijk draagt bij aan de NSS Top 2014. De kustgemeente is gastheer van enkele delegaties.

Spits op spits

Tijdens de drukste momenten moet rekening worden gehouden met een ‘spits bovenop de spits’. Rijkswaterstaat adviseert dan ook om op maandag 24 en dinsdag 25 maart niet naar dit deel van de Randstad te komen, zeker als mensen er niet per se hoeven te zijn. Werk thuis of elders. Mensen die tóch in Den Haag, Schiphol en omgeving moeten zijn, kunnen beter buiten de spits reizen.

Pak de trein

Nog ’n advies: wie niet om de spits heen kan, kan het beste de trein nemen. In de ochtend- en avondspits rijden langere treinen tussen Amsterdam en Rotterdam. NS, ProRail en Rijkswaterstaat zetten daarnaast extra mensen en materieel in om storingen en problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Verkeersgeleiding

De politie zet voor het eerst op nationaal niveau een verkeersgeleidingscentrale op, waarin ook Rijkswaterstaat vertegenwoordigd is. Op deze manier kan snel geanticipeerd worden op de effecten van de verkeersmaatregelen, zodat het verkeer zo veel mogelijk normale doorgang kan vinden. Politie zal vooral zichtbaar zijn op de weg, om delegaties door het verkeer te loodsen, en in de steden waar delegatieleden verblijven. Daarnaast treft de politie niet zichtbare beveiligingsmaatregelen. Uiteraard wordt ook rekening gehouden met onverwachte incidenten of gebeurtenissen elders in het land.

Luchtruim

In het luchtruim gelden ook beperkingen. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegen en ballonvaren, is in de wijde omgeving van de Randstad niet mogelijk rond de top. Zoals gebruikelijk bewaakt en beschermt Defensie het luchtruim. Er staan vliegtuigen en helikopters klaar voor eventuele onderscheppingen. Daarnaast wordt op een aantal locaties langs de kust een luchtverdedigingssysteem opgesteld.

Schiphol

Op Schiphol wordt de Polderbaan gebruikt voor het parkeren van de vliegtuigen waarmee de wereldleiders en hun delegaties aankomen. De voorbereidingen starten op 10 maart. Vanaf dan worden andere banen ingezet, waardoor er ook een andere geluidsverdeling zal zijn. Aansluitend aan de top vindt er nog regulier onderhoud plaats aan de Polderbaan.

Noordzee

De Noordzee is tijdens de top zo veel mogelijk vrij. De haven van Scheveningen blijft bereikbaar en vanaf 1 kilometer uit de kust heeft de scheepvaart normale doorgang. In de territoriale zee geldt tussen Monster en Zandvoort een beveiligd zeegebied, waarbinnen alle schepen hun naam, lading en eigenaar bekend moeten maken. Marine- en politieschepen monitoren het scheepvaartverkeer voor de kust van Scheveningen en Noordwijk. Rondom hotels kunnen sommige stranden beperkt toegankelijk zijn.

Raadpleeg website

Op reis op de 24 en 25 maart? Kijk voor vertrek op Van AnaarBeter, houd de actuele verkeersinformatie in de gaten en volg de omleidingsroutes.

Link

Website 'Van A naar Beter'.