Datum: 28-09-2023 - 00:52
09
jun
'23
Politie bezoekt jongerencentra en scholen met escaperoom.
Geschreven door Politie
Foto's Politie

Politie bezoekt jongerencentra en scholen met escaperoom.

Dat was even gek opkijken, of voor sommigen misschien wel even schrikken op het schoolplein of het jongerencentrum: Er zijn toch geen rellen uitgebroken!? Nee hoor, het ME busje van de politie bezocht deze week de jongerencentra en scholen voor iets heel anders....

Een echte ME bus die tot voor kort nog gebruikt werd om op te treden bij rellen in de stad, is door de politie omgebouwd tot mobiele escaperoom.

Van buiten ziet het politiebusje er nog steeds uit als een ME bus, inclusief het blauwe zwaailicht en kenmerkende blauwe beplating en tralies voor de voorruit van ME voertuigen. Binnenin vind je nu geen agenten, maar verschillende puzzels waarmee je codes kan vinden om een tikkende tijdbom onschadelijk te maken. Geen echte bom natuurlijk, maar door de verschillende geluidseffecten en rook die te horen en zien zijn, genoeg aanwezig om een spannende sfeer te creëren. Deelnemende kinderen worden ‘opgesloten’ in de bus. Vinden ze op tijd de juiste codes gaat de deur van de bus weer open, zonder dat de bom afgaat. Ben je te laat gaat de bom af! “Ook dan laten we de kinderen weer gezond en wel uit de bus ;-)” aldus Ronald Hoek van politie Katwijk-Noordwijk.

Ronald Hoek van politie Katwijk-Noordwijk legt uit: “De ME bus is op zichzelf natuurlijk al een publiekstrekker door zijn opvallende verschijning. We hebben een voorlichtingsprogramma gekoppeld tegen drugsgebruik onder jongeren bij deze escaperoom. Omdat sommige deelnemers/leerlingen voor dat programma nog een beetje te jong zijn, was het oplossen van de puzzels en vinden van de juiste codes al voldoende voor dit moment. De kleuters mochten een kijkje nemen in de politiebus en vonden dat al leuk en soms spannend genoeg.

De politie gebruikt o.a. deze en andere mobiele escaperooms bij hun programma “politie op school” of andere evenementen om op een laagdrempelige en leuke manier in contact te komen met de jeugd en de scholen. Zo krijgen de kinderen (en hun ouders en leerkrachten) een positief beeld van de politie. De politie kan uitleg geven over hun werkzaamheden en voorlichting geven over verschillende thema’s zoals (jeugd)overlast, drugs, cybercrime, money mule en andere onderwerpen waar de politie soms met jeugd in aanraking komt. De kinderen ontdekken wat ze kunnen betekenen voor de eigen buurt en voor elkaar. De Kans wordt dan kleiner dat ze later strafbare dingen doen en ze leren dat contact met de politie ook positief kan zijn en je bij de politie ook terecht kan voor sommige hulpvragen.”

Afgelopen week bezochten de wijkagenten van politieteam Katwijk-Noordwijk de open dag van reddingsbrigade Noordwijk, ’s-Heeren Loo Noordwijk, de Andreasschool en Leidse Buitenschool in Katwijk en jongerencentra The Base in Noordwijkerhout en X-Out te Noordwijk.

In Oktober 2023 in de week van de veiligheid komt de bus opnieuw naar Noordwijk, maar het bezoekprogramma is nog niet bekend.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.