Datum: 28-09-2023 - 00:50
02
jun
'23
Opening nieuwe tentoonstelling ‘Beestenboel’ in MoCA.
Geschreven door MoCA en Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Opening nieuwe tentoonstelling ‘Beestenboel’ in MoCA.

Van 3 juni t/m 19 november 2023 is er een tentoonstelling in het Museum of Comic Art over dieren in de strips en dat zijn er heel veel. Zorgvuldig samengesteld door Ger Apeldoorn en Bas Schuddeboom. De tentoonstelling geeft, aan de hand van meer dan 70 originele tekeningen, vele afbeeldingen en duidende teksten, een overzicht van de belangrijke rol die dieren in strips spelen....

Het museum wordt overgenomen door katten, beren en vossen voor een internationale tentoonstelling over dieren in de strip. Je kunt zien hoe veelzijdig en uniek de stripkunst is als mediavorm voor antropomorfisme.

Of dat nu is doordat de dieren (soms letterlijk) in de marge commentaar leveren op de handelingen van hun baasje, of doordat ze zelf de hoofdrol krijgen, vaak in hun eigen, haast menselijke wereldjes.

De tentoonstelling laat aan de hand van grote thema's zien wat er allemaal mogelijk is. Er zijn dieren die nog heel dicht bij de fabels staan, zoals de pratende beesten van Jean Dulieu, Marten Toonder, Walt Disney en zelfs de Duitse 'Fix und Foxi'.

Dan de dieren die een eigen gemeenschap hebben opgebouwd op het platteland, zoals de vele creaties van Raymond Macherot (de meester van het genre, aan wie een speciale muur is gewijd) en natuurlijk 'Pogo' van Walt Kelly. Er zijn zelfs dieren die in hun eigen stad leven, zoals de Franse 'Canardo' en de Amerikaanse 'Fritz the Cat' van Robert Crumb.

Sommige stripmakers gebruiken dieren om commentaar te leveren op de wereld om zich heen, zoals Jan Kruis met de rode 'Je-Weet-Wel-Kater' uit 'Jan, Jans en de Kinderen' maar natuurlijk ook 'Fokke & Sukke' van Jean-Marc van Tol.

Als je dit schitterende werk (en nog veel meer) in levenden lijve wil zien, kom dan genieten in het MoCA.

Bij de officiële opening vrijdagmiddag 2 juni ontving Thom Roep, de auteur van het voorwoord van de catalogus, het eerste exemplaar. Thom is ongeveer 30 jaar hoofdredacteur van de Donald Duck geweest en de schrijven van o.a. Douwe Dabbert. Ook drie stripacteurs, Irene Berbée, Jan Vriends en Jean-Marc van Tol, ontvingen een exemplaar. Ger Apeldoorn en Bas Schuddeboom zijn beide befaamde strip-connaisseurs en auteurs en zij zijn de curatoren en auteurs van de nieuwe tentoonstelling. Ook zij ontvingen een exemplaar van de zeer gewilde catalogus. 

Je kunt nu de luxe hardcover tentoonstellingscatalogus bestellen of zelfs de limited Edition. Klik hier om te bestellen.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.