Datum: 27-09-2023 - 23:30
31
me
'23
Wereld niet roken dag benadrukt de noodzaak van een rookvrije generatie. Laat kinderen rookvrij opgroeien
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Wereld niet roken dag benadrukt de noodzaak van een rookvrije generatie. Laat kinderen rookvrij opgroeien

Vandaag is het Wereld niet roken dag. Een dag waarop de wereldwijde gemeenschap zich richt op de gevaren van roken en het belang van rookvrije omgevingen. Bij Hecht GGD Hollands Midden en de gemeenten van Hollands Midden ligt de nadruk op het creëren van een rookvrije generatie waarin kinderen kunnen opgroeien zonder blootstelling aan tabaksrook....

Nationaal Preventieakkoord
In Nederland heeft de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord gesloten, onder andere om roken te ontmoedigen en daarmee de gezondheid van de bevolking te bevorderen. Een van de belangrijkste doelen van dit akkoord is het creëren van een rookvrije generatie. Inmiddels zijn in de regio Hollands Midden alle schoolpleinen en op één na alle kinderboerderijen rookvrij en wordt de verkoop van tabak in supermarkten in 2024 gestopt. Veel sportclubs, scoutingverenigingen en andere sportomgevingen zijn al rookvrij geworden. Maar er is nog veel werk te doen om een rookvrije generatie te realiseren.

Sport en speeltuinen rookvrij
De wethouders in de regio Hollands Midden steunen de strijd voor een rookvrij Hollands Midden. Hun boodschap: laten we kinderen een rookvrije omgeving bieden, zodat de kans kleiner wordt dat ze later gaan roken. We willen dat kinderen, geboren na 2022 niet meer gaan roken. Zo hebben we een rookvrije generatie in 2040. De gemeenten streven hiermee naar het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord: in 2025 zijn alle sportverenigingen, maar ook speeltuinverenigingen, de scouting, kinderboerderijen, zwembaden en attractieparken rookvrij.

De wethouders en Hecht GGD Hollands Midden roepen de partners in hun gemeenten op om rookvrij te worden en bieden hen steun en advies aan. Hun oproep is te vinden op het platform “op weg naar een rookvrij Hollands Midden”. Op dit platform staan alle actuele cijfers, stappenplannen om rookvrij te worden en informatie over rookvrij materiaal. Neem eens een kijkje!

Hecht GGD Hollands Midden is er voor de ondersteuning van de gemeenten. Sjaak de Gouw, directeur van Hecht: “het is fantastisch om te zien welke resultaten al behaald zijn, gemeenten doen hun uiterste best. Als Hecht GGD Hollands Midden blijven we de ondersteuning bieden die nodig is om ons doel te bereiken: een rookvrije sport- en spelomgeving in 2025!”

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.