Datum: 27-09-2023 - 23:38
17
me
'23
noordwijk nieuws blik column notaris timmers
Geschreven door
Foto's Redactie BON

Column Notaris Timmers: ‘Voorkom dat je de portemonnee moet trekken!’

De kop van het FD "Schatkist loopt anderhalf miljard mis door wijziging erfbelasting" van vorige maand liegt er niet om. De oorzaak? Een belastingwijziging uit 2010 viel anders uit dan berekend: ingecalculeerd 3 miljard, opgehaald 1,5 miljard. Gerard maakt zich zorgen. Eén ding is zeker: er gaat iets veranderen. Hij besluit de notaris te bellen om te vragen of er nog slimme mogelijkheden zijn om dit "iets" voor te zijn....

Belasting betalen over de niet-uitgekeerde kindsdelen
De grootste zorg is dat Gerard en zijn partner beiden een beperkt pensioen en niet veel geld op de bank hebben maar wel veel overwaarde in hun woning. En wat nu als het geld niet voorhanden is om de erfbelasting te betalen? Al het geld is de laatste jaren aan het huis besteed om er nu goed bij te zitten. Ze hebben zonnepanelen en een warmtepomp laten installeren en de maandlasten zijn lager doordat er flink is afgelost op de hypotheek.

De krantenkop en alle berichten eromheen brengen voor hen dan ook veel onzekerheid met zich mee. Ook het verhaal van een goede vriend die belasting moest betalen over de erfdelen van de kinderen, stelt Gerard niet bepaald gerust. De erfbelasting kon daar maar net betaald worden.

Gerard wil deze situatie voorkomen. Hij wil duidelijkheid. Wat betekent dit alles voor hem? Hoe kan hij zekerheid inbouwen? Hij besluit met zijn oude testament naar de notaris te gaan.

De oplossing?
De notaris hoort het verhaal van Gerard aan en neemt het testament door. Het is een oud langstlevende-testament. Het is niet flexibel en niet slim. Je ontkomt niet aan het betalen van belasting bij het overlijden van de eerste van hen.

De notaris licht de beperking van het verouderde testament toe en vertelt: "Het testament voorziet niet in slimme mogelijkheden om optimaal gebruik te kunnen maken van de belastingvrijstellingen. De langstlevende-vrijstelling bedraagt bijna € 730.000. Deze blijft grotendeels onbenut en het erfdeel van de kinderen is fors meer dan hun vrijstelling van bijna € 23.000. Over het meerdere moet je direct belasting betalen. Dat kan slimmer en (belastingtechnisch) beter. Een modern slim testament kan belasting verlagen en uitstellen. Ook kunnen de kleinkinderen in het testament opgenomen worden voor hun vrijstelling, welke gelijk is aan die van kinderen. Niet alleen een extraatje voor de kleinkinderen, maar ook belastingbesparend."

Geen belastingdruk
Gerard concludeert dat hij nu wordt afgestraft, omdat zij hebben besloten om in hun huis te investeren en de hypotheek af te lossen. De overwaarde van de woning is dik drie ton. De notaris vertelt: "Je zou afgestraft worden als je geen modern slim testament maakt, maar daarvoor is nog alle tijd en wij kunnen daar vanzelfsprekend mee helpen."

Onze stelregel: "Het betalen van erfbelasting door de langstlevende is een keuze en geenverplichting."

Advies over uw situatie? Aarzel dan niet om met ons een afspraak te maken. Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.