Datum: 26-09-2023 - 20:35
12
me
'23
Nationale North Seahike Tour introduceert nieuwe watersport in Noordwijk tijdens lokale surfwedstrijd.
Geschreven door Seahiking
Foto's Seahiking

Nationale North Seahike Tour introduceert nieuwe watersport in Noordwijk tijdens lokale surfwedstrijd.

Zondag 28 mei wordt een bijzondere dag in Noordwijk. Surfschool BeachBreak organiseert een surfwedstrijd en de organisatie van Seahiking is uitgenodigd om hier de eerste seahiking-sessies te organiseren. Na een succesvolle aftrap in ‘s-Gravenzande strijkt de North Seahike Tour neer in Noordwijk om een aantal sessies te verzorgen tijdens de No-Pro FOAM Thrashers Surf Contest....

Centraal staat de activiteit seahiking: de nieuwste watersport van Nederland en winnaar van de Sportinnovator Innovatiechallenge. Iedereen die in de buurt woont is uitgenodigd om mee de branding in te gaan en kennis te maken met deze sport tijdens één van de gratis proefsessies. Het belooft een feestelijke en actieve dag te worden.

Seahiking: de zee als speelse, uitdagende beweegervaring
Bij seahiking beweeg je door de branding, veelal parallel aan de kust. Uitgerust met een peddel loop je over de zeebodem en word je uitgedaagd door de dynamische Noordzee. Deelnemers gaan de interactie aan met het water. “Seahiking is eigenlijk freerunning in zee”, aldus grondlegger Diederik Veerman. “Het is uitdagend, speels en steeds creatiever bewegen dankzij het water. De zeebodem, stroming en vooral inkomende golven zorgen ervoor dat je kan lopen, springen, draaien, duiken en bodysurfen. Seahikers maken bewegingen die ze op het droge nooit kunnen doen. En dat zonder risico op blessures.

Seahiking is er voor iedereen die graag in de buitenlucht beweegt: surfers en oud-surfers, natuurliefhebbers, maar ook mensen die graag mentaal ontkoppelen of fysiek herstellen van een blessure.

Ontstaan en Innovatieprijs
Bij het ontwikkelen van de sport was Veerman geïnspireerd door het Franse ‘longe-côte’, waar de nadruk ligt op lange afstanden afleggen langs de kust. Veerman was op zoek naar een meer gevarieerde en vooral speelse sportieve ervaring. Zo vond in mei 2021 de eerste seahiking-sessie plaats in Scheveningen bij Coastal Gym. Inmiddels zijn hier al meer dan 150 sessies met bijna 700 deelnemers geweest.

De organisatie Sportinnovator, onderdeel van ZonMw, zag de meerwaarde in van deze sport en benoemde Seahiking als één van de winnaars van haar landelijke Innovatiechallenge.

North Seahike Tour
Dankzij het winnen van de Innovatiechallenge kan de organisatie van Seahiking iedereen langs de Nederlandse kust kennis laten maken met deze toegankelijke sport. Tijdens de North Seahike tour, die op 7 mei aftrapt in ‘s-Gravenzande, kan iedereen die in de buurt van de zee woont gratis deelnemen aan proefsessies. De volgende halte is op 28 mei in Noordwijk en de tour zal gedurende het voorjaar en de zomer neerstrijken op allerlei plekken langs de kust.

Surfwedstrijd bij BeachBreak
Op 28 mei organiseert BeachBreak de No-Pro FOAM Thrashers Surf Contest, een toegankelijke surfwedstrijd voor alle niveaus (behalve pro). Met de aansluitende barbecue en live-muziek belooft het een feestelijke dag te worden. Een perfect moment dus voor de North Seahike Tour om deze nieuwe watersport, die zowel surfers als niet-surfers zal aanspreken, te demonstreren.

In samenwerking met BeachBreak zal de organisatie van Seahiking een eigen plekje bij het evenement krijgen en hier in de middag twee sessies organiseren. Mede-eigenaar van BeachBreak Cesar Smits is zelf erg enthousiast over de sport en kijkt ernaar uit om zijn lokale gemeenschap kennis te laten maken met de nieuwste sport.

Praktische informatie
De proefsessies zullen plaatsvinden op zondag 28 mei om 14:00 en 15:30, tijdens de No-Pro FOAM Thrashers Surf Contest. Je hoeft niet ingeschreven te zijn voor de surfwedstrijd om deel te nemen aan het seahiking; je kunt je apart inschrijven. Dit kan van tevoren online via https://form.jotform.com/231284318977365 of ter plekke tijdens het evenement.

Deelname aan de proefsessies is volledig gratis. Er zullen een beperkt aantal plekken zijn, dus tijdig inschrijven is van belang. Deelnemers met een eigen wetsuit zijn welkom deze mee te nemen, maar dit is geen vereiste. De organisatie verschaft al het benodigde materiaal.

Veiligheid
Dankzij de gecertificeerde instructeurs met hun SafeTRX horloge en een compacte veiligheidsriem die elke deelnemer omkrijgt brengt seahiking minimaal risico met zich mee, ongeacht de condities in de branding. Naast een portie enthousiasme en een minimumleeftijd van 18 jaar zijn er geen sportieve instapeisen voor deelname; enkel een zwemdiploma en zelfstandig 50 meter kunnen zwemmen.

Meer informatie is te vinden op www.seahiking.com 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.