Datum: 24-09-2023 - 03:16
07
me
'23
Lezing over de Tulpomanie in de 17e eeuw.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's pr

Lezing over de Tulpomanie in de 17e eeuw.

Op zondag 21 mei om 14.00 uur geeft Peter Vink een lezing over de tulpomanie in de Nederlanden. Als oud-vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp en vrijwilliger bij de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse is hij zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de teelt en handel van bloembollen in de Nederlanden vanaf de 16e eeuw....

Daarbij hoort ook de periode vanaf 1633 tot 1637 toen de eerste grote speculatiebubbel ontstond en ongekende prijzen werden betaald voor tulpenbollen.

In zijn lezing gaat hij in op de komst en verspreiding van de eerste tulpen in de Nederlanden. En hij vertelt over verschillende andere (historische) aspecten die bij de vroegste teelt van tulpen een rol hebben gespeeld. Ook gaat hij in op de speculatiegolf en de absurd hoge prijzen voor sommige tulpenbollen, zoals de Semper Augustus oftewel de ‘roodgevlamde koningin’ die als de Rolls-Royce onder de tulpen gold. Maar ook hoe na het instorten van de markt daarop werd gereageerd. Tenslotte gaat hij in op andere speculatiebubbels met bloembollen en zal hij een vergelijking trekken met de huidige bitcoin-handel.

Voor iedereen die meer wil weten over deze interessante episode in de geschiedenis van de tulpenteelt en -handel een bloemrijke lezing. Deze lezing is een mooie aanvulling op de tentoonstelling Tulpenkoorts in Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Tijd: 14.00 uur in de Bollenschuur

Kosten € 7,50 inclusief koffie of thee

Kosten GON leden € 5,00 inclusief koffie of thee

Pinnen kan

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-81284798

Adres: Streekmuseum Veldzicht, Herenweg 114, 2201 AL Noordwijk

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.