Datum: 26-09-2023 - 20:33
01
me
'23
Hoe relatiegeschenken de klantenbinding kan versterken.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Pexels

Hoe relatiegeschenken de klantenbinding kan versterken.

Relatiegeschenken zijn een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van bedrijven. Het geven van een relatiegeschenk aan klanten kan de klantenbinding versterken en de loyaliteit vergroten. In dit artikel bespreken we hoe relatiegeschenken kunnen bijdragen aan het versterken van de klantenbinding en hoe bedrijven hier het beste gebruik van kunnen maken....

Het belang van klantenbinding
Klantenbinding is een belangrijk onderdeel van het succes van een bedrijf. Het is immers veel kostenefficiënter om bestaande klanten te behouden dan nieuwe klanten aan te trekken. Bovendien zijn loyale klanten vaak bereid om meer te betalen voor producten en diensten en zijn ze eerder geneigd om positieve mond-tot-mondreclame te maken over het bedrijf.

Relatiegeschenken als onderdeel van de marketingstrategie
Relatiegeschenken zijn een effectieve manier om de klantenbinding te versterken. Door het geven van een relatiegeschenk laat een bedrijf zien dat het de klant waardeert en dat het bereid is om iets extra’s te doen om de relatie te versterken. Bovendien kan een relatiegeschenk een positieve associatie creëren met het bedrijf en kan het de merkherkenning vergroten.

Het is belangrijk om te onthouden dat relatiegeschenken niet bedoeld zijn als omkoping. Het geven van een relatiegeschenk moet gezien worden als een gebaar van waardering en niet als een manier om klanten te manipuleren. Het is daarom belangrijk om het relatiegeschenk te geven op een passend moment en om het geschenk te laten aansluiten bij de interesses en behoeften van de klant.

Het kiezen van het juiste relatiegeschenk
Het kiezen van het juiste relatiegeschenk is van groot belang. Een relatiegeschenk moet niet alleen passen bij de interesses en behoeften van de klant, maar ook bij het imago van het bedrijf. Een duur relatiegeschenk kan bijvoorbeeld verkeerd overkomen bij een klant die waarde hecht aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Een goed relatiegeschenk hoeft niet per se duur te zijn. Het gaat er vooral om dat het geschenk persoonlijk en attent is. Een gepersonaliseerd cadeau, zoals een notitieboekje met de naam van de klant erop, kan bijvoorbeeld veel meer impact hebben dan een duur cadeau dat niet persoonlijk is. Verder kan je bijvoorbeeld ook aanstekers bedrukken en deze als relatiegeschenk geven. Deze heeft de ontvanger regelmatig in zijn handen en deze zal zo vaker geassocieerd worden met jouw bedrijf. 

Het effect van relatiegeschenken op de klantenbinding
Het geven van relatiegeschenken kan een positief effect hebben op de klantenbinding. Uit onderzoek blijkt dat klanten die een relatiegeschenk hebben ontvangen, eerder geneigd zijn om terug te keren naar het bedrijf en meer geneigd zijn om positieve mond-tot-mondreclame te maken over het bedrijf.

Een ander effect van relatiegeschenken is dat het de merkherkenning kan vergroten. Door het geven van een relatiegeschenk met het logo van het bedrijf erop, wordt het bedrijf op een positieve manier onder de aandacht gebracht bij de klant. Dit kan bijdragen aan het vergroten van de naamsbekendheid en het versterken van de merkidentiteit.

 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.