Datum: 24-09-2023 - 03:00
01
me
'23
Zet de gemeente bezoekers van diverse hotels op straat? PvdI stelt vragen.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Zet de gemeente bezoekers van diverse hotels op straat? PvdI stelt vragen.

in de raadsvergadering van februari 2022 is besloten voor een bedrag van € 2.450.000,-- de parkeergarage aan de Oude Zeeweg 57 A te Noordwijk aan te kopen. Door de aankoop zouden er 180 vrije parkeerplaatsen worden toegevoegd tbv de parkeerplaatsen welke als gevolg van de bouwplannen aan de Maarten Kruytstraat verloren zouden gaan....

Op dat moment was bij het college van B&W al bekend dat er ongeveer 70 à 80 parkeerplaatsen door de toenmalige eigenaar (de Noorlander Groep) voor een langere periode verhuurd werden aan de Noordwijkse hotels Villa de Duinen, hotel het Hogerhuys en hotel Astoria. Dit al sinds 2004 toen de gemeente besloten heeft betaald parkeren in te voeren in de straten rond Dobbelmannduinen.

Om te voorkomen dat er per saldo maar ongeveer 100 vrije parkeerplaatsen zouden worden toegevoegd (ipv de beloofde 180) heeft het college besloten de huurcontracten van bovenbedoelde hotels op te zeggen.

Hiermee zijn, na de opening van de garage, de gasten van de betreffende hotels aangewezen op openbare parkeerplaatsen in de wijk. Als gevolg daarvan komen er toch in het totaal maar 100 parkeerplaatsen bij, omdat deze gasten dus nu moeten gaan parkeren op parkeerplaatsen die vrijkomen op straat van automobilisten die ipv op straat nu in de parkeergarage parkeren.

Vragen

- Waarom heeft het college deze informatie over verhuurde parkeerplaatsen niet gedeeld met de raad op het moment dat het besluit van aankoop voorlag? Ter indicatie: de prijs per effectief toegevoegde parkeerplaats is namelijk € 2.450.000,-- gedeeld door 100 is dus € 24.500/stuk ipv de voorgespiegelde 
€ 13.611,--/stuk. Een prijsverschil van 80 %.

- Realiseert het college zich dat gasten meestal pas in de middag in het hotel in kunnen checken en dat er op warme dagen dan in heel Noordwijk zee geen openbare parkeerplaats meer vrij is. U laat niet voor niets pendelbussen rijden van het zilveren kruis parkeerterrein. Waar moeten zij dan naar verwezen worden?

- De gemeente wil juist het verblijfstoerisme stimuleren. Nu worden de verblijfsgasten van de hotels uit de parkeerkelder geweerd ten gunste van dagtoeristen. Hoe past dit in het beleid?

- Ware het achteraf niet beter geweest als het college de reeds lang bestaande contracten van de hoteliers had gecontinueerd omdat het per saldo niets uitmaakt in het aantal parkeerplaatsen, maar wel veel gastvrijer is voor onze toeristen (gegarandeerde parkeerplaatsen ook bij mooi weer) en ook nog eens een vaste inkomstenbron voor de gemeente is? De hotels huren immers de ruimte gedurende het hele jaar en niet alleen als ze bezet zijn.

Juridisch staat het college in haar gelijk: de -reeds langlopende- contracten mochten met 3 maanden worden opgezegd, maar of dit de wijze is waarop de gemeenteraad wil dat er met onze bedrijven en inwoners wordt omgegaan is voor ons de vraag.

- Hoe denkt het college op kort termijn dit probleem voor de hoteliers op te lossen, anders dan het huidige voorstel: “zoek het maar uit”.

Alfons Morssink
Partij voor de Inwoners

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.