Datum: 26-09-2023 - 21:29
21
apr
'23
Leerlingen groep 8 Fusieschool Wakersduin/Zeehonk poetsen struikelstenen in Noordwijk.
Geschreven door Edith Tinga
Foto's PR

Leerlingen groep 8 Fusieschool Wakersduin/Zeehonk poetsen struikelstenen in Noordwijk.

Op 29 september 2021 werden er in Noordwijk 13 Stolpersteine geplaatst; kleine herdenkingsstenen voor onze omgekomen Joodse plaatsgenoten. Deze stenen, ook wel struikelstenen genoemd, werden afgelopen week door Klaas, Indy, Qwen, Déclan en Sara, leerlingen van fusieschool Zeehonk en Wakersduin, gepoetst....

Mocht u deze meivakantie, met uw kinderen, door Noordwijk wandelen of fietsen, loop dan eens langs onderstaande adressen. Sta even stil bij de Stolpersteine en vertel het verhaal van de bewoners door.

Ludolph Berkemeierstraat 16
Op dit adres woonde Mannes Tromp. Mannes kwam oorspronkelijk uit Groningen. Toen het bedrijf waar hij werkte, de Sikkens, naar Sassenheim verhuisde, ging het personeel mee. In zijn vrije tijd voetbalde Mannes graag met zijn collega’s. Ze richtten zelfs een eigen voetbalclub op, G.W.S; Goede Wilskracht Sterk. Mannes kwam om het leven in Auschwitz, hij werd 24 jaar.

Quarles van Uffordstraat 74
Op dit adres woonden de familie Mendels, vader Jacob moeder Leny en hun dochter Mirjam. Leny was verpleegkundige en opende in 1938 Kindertehuis Beatrix op de Quarles van Uffordstraat. Zieke kinderen tot 14 jaar konden hier herstellen en genieten van het strand en de duinen. Familie Mendels werd naar Auschwitz gedeporteerd. Jacob werd 41 jaar, Leny 42 jaar en Mirjam slechts 1 jaar oud. 

Oude Zeeweg 7 Villa de Duinen
Familie Coltof runde Pension Panorama. Vader Jacob, moeder Else en hun kinderen Lodewijk en Friederika woonden hiervoor in Maassluis. Dochter Friederika speelde prachtig viool. Tijdens de oorlog trouwde ze met de Rotterdammer Samuel Kahn. In 1944 kocht een NSB’er het pension van de Duitsers. Hij verklaarde later dat hij er een goed stuk brood mee verdiend had. Het hele gezin kwam terecht in Auschwitz en niemand overleefden de oorlog. Jacob werd 52 jaar, Else 56 jaar, Lodewijk 22 jaar, Friederika 25 jaar en Samuel 22 jaar.

Atjéweg 10
Familie Meijler kwam uit Den Haag. Omdat vader Meijler het (door de oorlogsdreigingen) niet meer vellig vond, verhuisde het gezin naar Noordwijk. Vader Meijler liet er een grote villa bouwen, compleet met laboratorium en een bomvrije kelder. Toen het ook in Noordwijk niet meer veilig was, dook het gezin onder. Zoon Alex meldde zich aan bij het Leidse verzet. Op 10 maart 1945 werd Alex gearresteerd en op 3 april 1945 werd hij samen met 10 anderen gefusilleerd. De overige familieleden overleefden de oorlog. Alex werd 25 jaar.

Willem van den Bergh/ ’s Heeren Loo
Rebecca Openbergh was een vrolijke dame met het syndroom van down. In 1943 verhuisde ze van de Willem van den Bergh naar het Apeldoornse Bosch. Op 22 januari 1943 werden alle bewoners van dit tehuis naar Auschwitz gebracht en vermoord. Rebecca werd 37 jaar.

Samuel van der Kloot was enigst kind. Omdat hij verstandelijk gehandicapt was verhuisde hij op jonge leeftijd naar de Willem van den Bergh. Samuel kwam op 10-jarige leeftijd in Sobibor om het leven. Zijn ouders kwamen beide om in Auschwitz.

Robert Zodij
Robert werd geboren in Den Haag. Of Robert ook verstandelijk gehandicapt was of dat hij ondergedoken zat op de Willem van den Bergh weten we niet helemaal zeker. Zijn stiefbroer Eddy de Wind schreef na de oorlog een boek, Eindstation Auschwitz. Robert werd op 18-jarige leeftijd vermoord in Sobibor. 

Meer informatie: https://stolpersteinenoordwijk.nl/

Heeft u zelf meer informatie over deze Noordwijkers of willen uw kinderen in oktober meehelpen met het poetsen van de Stolpersteine, neem dan contact met ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.