Datum: 24-09-2023 - 01:44
19
apr
'23
Tweede kookles voedingseducatieprogramma groot succes.
Geschreven door Daisy Kras
Foto's R van Egmond

Tweede kookles voedingseducatieprogramma groot succes.

Dinsdag 18 april vond de tweede kookles van het voedingseducatieprogramma ‘Het Gezondere Kindermenu’ plaats bij een restaurant in Noordwijk, een initiatief van My Foodstyle en Goed Bezig Noordwijk. Voor het Leefstijlakkoord van de gemeente Noordwijk hebben zij de handen in één geslagen om kinderen kennis op te laten doen over gezonde voeding en voedselvaardigheden....

Sinds 2017 is de gemeente Noordwijk een JOGG-gemeente (vertaald naar Goed Bezig Noordwijk), waarin gestreefd wordt om gezond gewoon te maken. Wij willen dat kinderen opgroeien in een gezonde leefomgeving met aandacht voor een gezonde leefstijl. Daar is het voedingseducatieprogramma ‘Het Gezondere Kindermenu’ een goed voorbeeld van. Wanneer wij de kindermenu’s bij restaurants kunnen transformeren van frietjes met kipnuggets naar keuzemogelijkheden met gezondere opties, zijn wij weer een stukje dichter bij een gezondere leefomgeving. Het gaat er niet om dingen te verbieden, maar voornamelijk om gezondere keuzes aan te bieden.

Dit keer was het de beurt aan de kinderen van basisschool De Schapendel. Zij hebben tijdens de gastles van Isabelle Groenstege meerdere gerechtjes bedacht. Er moesten in ieder geval volkorenproducten en groenten in verwerkt zijn. Uiteindelijk is gekozen om de volkoren groentepizza te maken in de keuken van het restaurant.

Verdeeld in groepjes sneden de kinderen de groenten, maakten ze het deeg, plukten ze de gegaarde kip en maakten ze vervolgens hun eigen volkoren groentepizza. Ieder kind smulde van de eigengemaakte pizza en wederom was er verbazing bij de kinderen over wat ze uiteindelijk toch allemaal lustten.  

Het restaurant zet beide gerechtjes op de kaart, zodat alle kinderen uit de gemeente Noordwijk het kunnen komen proeven. De eigenaren van het restaurant vinden het initiatief zo belangrijk dat zij, naar idee van de chefkok, hebben besloten de opbrengst van ‘Het Gezondere Kindermenu’ te doneren aan Jeugdfonds Sport en Cultuur, het fonds dat er voor zorgt dat kinderen uit gezinnen met weinig geld ook kunnen sporten.

Ondanks dat het een samenwerking is tussen My Foodstyle en Goed Bezig Noordwijk is het mede mogelijk gemaakt door de inzet van fotograaf Richard van Egmond, sponsoring van Horesca Horecavo en natuurlijk de gastvrijheid van restaurant Quartier Nord.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.