Datum: 08-06-2023 - 08:06

25
mrt
'23
Last minute, maar niet minder leuk: Nationale Schelpenteldag, ook vandaag in Noordwijk!
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Flashlight Fotografie

Last minute, maar niet minder leuk: Nationale Schelpenteldag, ook vandaag in Noordwijk!

Wie vindt het níet heerlijk: struinen over het strand, schelpen rapen. Wil je meer weten over de schelpen die je raapt en de wetenschap helpen? Op zaterdag 25 maart werken Belgische en Nederlandse strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers samen tijdens de Grote Schelpenteldag 2023. Doel: de schelpenstand in kaart brengen....

Voor Nederland is het de tweede keer, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) organiseert al jaren een schelpentelling. In verschillende kustgemeenten in Nederland en België kun je helpen bij het verzamelen en herkennen van honderd strandschelpen. Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag!

How-to: schelpen tellen op de Grote Schelpenteldag
Iedereen kan helpen schelpen tellen, daarvoor hoef je geen expertise in huis te hebben. Dankzij deze downloadbare zoekkaart schelpen kun je de meeste soorten identificeren. Heb je een schelp gevonden die je niet op die kaart zie staan? Laat je bijzondere vondst dan zien aan een van de vrijwilligers op de stranden of de ‘Schelpdesk’ in Naturalis. 

Tellen gaat volgens de Vlaamse methode: je raapt honderd schelpen, en gaat daarmee aan de slag.

In Noordwijk kan je tot vanmiddag 16.00 uur bij de Reddingsbrigade post afrit 10 aan de Koningin Wilhelmina Boulevard terecht.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.