Datum: 08-06-2023 - 08:20

22
mrt
'23
‘Noordwijks Vissershuisje rond 1895’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

‘Noordwijks Vissershuisje rond 1895’.

Op één van de oudste foto’s van Noordwijk stond dit vissershuisje langs de Strandweg. Op de Noord-Boulevard, welke in 1948 Koningin Wilhelminaboulevard genoemd werd, woonden Jan en Pieter Duindam Clementszn in dit huisje. Links van het vissershuisje lag het pad waarover de reddingboot van- en naar de Redschuur aan het Kleipad (thans Schoolstraat) werd vervoerd....

De schutting langs het huisje was gemaakt van aangespoeld hout en diende tegen opwaaiend stuifzand. Het vissershuisje is in 1909 afgebroken, waarna Klaas den Hollander in 1910 op deze plaats een pension met 60 kamers liet bouwen, het latere hotel Hollander.

Kunstschilder Rob van Assen maakte een vrolijk schilderij aan de hand van de oude foto. Op het strand schilderde hij een Noordwijkse bomschuit. Voor het huisje maken enkele vrouwen een gezellig praatje op deze heldere dag. Hoe zou het leven in die tijd geweest zijn…

Oud Noordwijk en omstreken
In opdracht van Galerie ArtBoutique heeft kunstschilder Rob van Assen (1944 - 2022) een bijzondere collectie schilderijen gemaakt van oud Noordwijk en omstreken. Hij schilderde in een periode van tien jaar meer dan vijftig fraaie panelen aan de hand van zwart/wit foto’s van oud Noordwijk. Onder andere van de bekende Noordwijkse fotograaf Braakman.

Van Assen zag een oude afbeelding en in zijn gedachten ontstond er een geromantiseerd beeld in kleur. Dit beeld wist hij sfeervol in olieverf op zijn fijn-realistische wijze op het paneel over te brengen.

Met veel enthousiasme verdiepte hij zich in de oude taferelen en verplaatste zich tijdens het schilderen helemaal terug in die tijd.

Geniet van de nostalgische- en warme herinneringen die bij het zien van deze schilderijen bovenkomen.

www.oudnoordwijk.nl

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.