Datum: 27-09-2023 - 18:11
03
mrt
'23
noordwijk nieuws blik column notaris timmers
Geschreven door
Foto's Redactie BON

Column Notaris Timmers: ‘Jouw kinderen? Nee, onze kinderen!’

De vorige column heeft het nodige losgemaakt. De meeste vragen kwamen – zoals verwacht – uit de hoek van de "samengestelde gezinnen". Wat verder opviel is dat het niet altijd ging over hoe je ruzie kunt voorkomen, maar ook over of de stief- of bonuskinderen automatisch je erfgenaam zijn. Zo ook bij de situatie van Jessica, die tot een vervelende ontdekking kwam…

Onze kinderen
Jessica is al jaren gelukkig getrouwd met Gijs. Gijs heeft twee kinderen uit een vorige relatie. Jessica zelf heeft geen kinderen, althans als je het haar vraagt: niet op papier. In de praktijk beschouwt ze de twee kinderen van Gijs als haar eigen kinderen. Ze heeft Eva en Lodewijk al vanaf jonge leeftijd zien opgroeien.

Kinderen partner niet automatisch erfgenaam
Na het lezen van onze laatste column sloeg de twijfel bij Jessica toe en belt zij haar notaris. Zij legt haar situatie uit en wil graag zekerheid dat als zij komt te overlijden "haar" twee kinderen recht hebben op haar erfenis. De notaris heeft helaas niet het nieuws waar zij op hoopte, al heeft de notaris gelukkig ook een oplossing. De notaris licht toe: "Als je getrouwd bent dan regelt de wet automatisch dat je elkaars erfgenaam bent, maar dat gaat niet op voor de kinderen van je partner. Juridisch gezien zijn zij niet jouw kinderen. Dit kan heel anders voelen (en vervelend klinken), maar dat verandert de situatie bij overlijden niet. De oplossing? Een goed testament opstellen. In dit testament benoem je dan de kinderen van je man ook tot je erfgenamen."

Uiteindelijk alles naar de kinderen
Enigszins verbaast vraagt Jessica nog: "Maar ik had begrepen dat ook zonder testament alles uiteindelijk bij de kinderen terecht kan komen?" De notaris reageert hierop: "Dat klopt, maar dat geldt alleen als jij als eerste overlijdt, jouw erfenis komt dan bij Gijs terecht. Als hij vervolgens overlijdt, valt dit toe aan de kinderen. Maar als jij als laatste overlijdt, dan zijn jouw ouders, broers en zuster erfgenaam. Eva en Lodewijk krijgen dan alleen hun vaderlijk erfdeel uitgekeerd. Punt is, we weten niet wie als eerste overlijdt en dit zijn nou net de zaken waar je liever geen risico's bij neemt." 

Eén ding is direct duidelijk voor Jessica, een testament opstellen is dus noodzakelijk. 

Belastingbesparing
Verder kan het benoemen van de kinderen niet alleen recht doen aan de situatie, het kan ook een manier zijn om slim belasting te besparen. Als je namelijk fiscaal partner van elkaar bent (dus gehuwd, geregistreerd partner of samenlevingspartner) en je benoemt de kinderen van je partner tot erfgenaam, worden zij fiscaal als eigen kind gezien. Dit geeft mogelijkheden. 

En goed om te weten: door deze constructie komt de levenspositie van de langstlevende geen moment in gevaar.

Meer informatie? Aarzel dan niet om met ons een afspraak te maken. 

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.