Datum: 27-09-2023 - 23:18
01
feb
'23
Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Carnaval of noodgeval’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Carnaval of noodgeval’.

Elke maand zal er van Erna Kagenaar uit Noordwijk een gedicht geplaatst worden op BlikOp Noordwijk. Erna schrijft gedichten waarbij Noordwijk centraal staat. Politiek, natuur of toerisme, alles kan voorbij komen. Met daarbij een toelichting hoe het gedicht tot stand is gekomen. Lees en geniet mee…..

Carnaval of noodgeval

Deze week was ik aanwezig bij een brandweeroefening van De Noordwijkse brandweer. De oefening werd gehouden in het “hol” van de KEIEBIJTERS, in Noordwijkerhout. “Ga jij ook carnavallen?” vroeg een man die naast me stond. “Nee joh! Ik houd niet van carnaval”, hoor ik mezelf zeggen.

Die opmerking is net zoiets als midden in het Ajax-stadion roepen, dat je niet van voetbal houdt. Carnaval is aan de bal, maar dan anders. Om het nog erger te maken vervolgde ik: “Ik ben geen Noordwijkerhouter, in Noordwijk leeft dit minder uitbundig. “Nou, ik ben ook Noortukker en ik ga wel hoor, Noordwijk doet ook steeds meer mee”. Zei de beste man. Ik droop af, op zoek naar een praatje met een brandweerman dan maar.

Wat is dat toch met Carnaval? Je hebt het of je hebt het niet? Je bent er mee opgegroeid of niet? Je bent Katholiek of niet? Heeft het nog enigszins met geloof te maken? Het is gezellig, feest, bier, hoempapa en lekker los! Zoiets toch?

De Keiebijters Noordwijkerhout is een serieuze vereniging, vergis je niet. De oorsprong is in de jaren 50 ontstaan vanuit de zorgverlening in St Bavo. Leerling- verpleegkundigen uit Limburg en Brabant, woonden hier om de opleiding te volgen. Zij brachten de stemming erin.

Het begon met dansavonden en een paar jaar later werd er een prins carnaval gekozen. De naam “Bavianen ”, veranderde in 1965 in DE KEIEBIJTERS VAN ST BAVO. Carnaval werd gevierd op St Bavo, later Rivierduinen. Nog wat later werden de feesten ook georganiseerd door Raamwerk en ’s Heerenloo. Dit veranderde de naam, tot op heden, in de Keiebijters.

De Keiebijters hebben met hun magazine “De Gebeitelde Kei”, samen met de hele organisatie, de dansmariekes, de horeca, de fotograaf, het prinsenpaar en alles wat erbij komt kijken, een vereniging neergezet, waar niet over valt te roeptoeteren! ALAAF mag dan weer wel!

Nu we toch als één gemeente zijn gefuseerd, roeptoeter ik dan maar even over Noortukkers. Want ook hier is een mooie vereniging “de Noortukkers”. We kunnen met een gerust hart naast- en met elkaar hossen!

Voor alle aankomende feestvierders, heel veel plezier en laat die saaie thuisblijvers, (including me) maar links leggen. Ik laat met deze column, de carna toch niet vallen! Zo zie je maar weer!

Noodgeval

Ik droom
elke nacht van carnaval
want vanavond
mogen we dansen en sjansen 

Ik ben zo bang dat ik vergeet
als ik lam ben van het feesten 
hoe ik net als de meesten
kan hossen als de beste

Ik doe alsof het mij niet boeit
en pak de schouders voor mij
alles is toegestaan, we zijn vrij! `
Niks hoeft braaf, ALAAAAAF!

“Dit is een noodgeval
Help me uit de brand
Dit is een noodgeval
Ik heb het niet meer in de hand”

Gaan we links of gaan we rechts?
Gaan we tot het gaatje?
Het is carnaval, ik laat je
We drinken er nog één!

Meneer,
Ik kan enkel en alleen nog maar
denken aan het feest
Het is met me gedaan, ik ben er geweest
Dus red me dan en lap me op

“Dit is een noodgeval
Help me uit de brand
Dit is een noodgeval
Ik heb het niet meer in de hand”

{gallery}17116{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.