Datum: 23-09-2023 - 23:59
27
jan
'23
noordwijk nieuws blik column notaris timmers
Geschreven door
Foto's Redactie BON

Column Notaris Timmers: ‘Ruzie over de erfenis? Wees het voor!’

De roddelbladen staan de laatste tijd vol met verhalen over moeizame afwikkelingen van erfenissen van bekende Nederlanders. Helaas is het geen uitzondering meer dat een verdeling van de erfenis bij de rechter wordt uitgevochten. Daantje volgt deze verhalen op de voet. Zij wil absoluut niet dat bij haar overlijden ruzie ontstaat. Dat zou eeuwig zonde zijn....

Samengesteld gezin
Daantje en André zijn al jaren gelukkig getrouwd. Voor hen beiden is dit de tweede relatie. Uit een eerder huwelijk hebben zij ieder 2 kinderen. De verhoudingen binnen het samengestelde gezin zijn op dit moment gelukkig goed. Helemaal vanzelf is dat niet gegaan. Veel geduld en vooral veel praten met de kinderen heeft uiteindelijk hun vruchten afgeworpen. Na al die jaren voelt het alsof zij samen 4 kinderen hebben. Alle kinderen zijn hun even lief.

Alleen eigen kinderen wettelijk erfgenaam?
Daantje viel dan ook stijl achterover toen zij van haar notaris hoorde dat alleen haar eigen kinderen en André haar erfgenamen waren. De kinderen van André zouden dus niets van haar erven. Gelukkig kon de notaris haar geruststellen door aan te geven dat ze in haar testament ook de kinderen van André tot erfgenaam kan benoemen. Een testament opstellen is hiervoor wel noodzakelijk. Daarin kun je bepalen dat alle kinderen gelijk behandeld moeten worden. Een fijne bijkomstigheid is dat de Belastingdienst ook geen onderscheid maakt tussen eigen kinderen en kinderen van een huwelijkspartner.

Tips
Hoe goed de familierelaties voor overlijden ook zijn, een garantie afgeven dat er bij overlijden geen ruzie ontstaat, is niet mogelijk.

Het belangrijkste advies is dat als je verwacht dat er ruzie kan ontstaan om daar vooraf rekening mee te houden. Bij samengestelde gezinnen is de kans op ruzie bij afwikkeling van een erfenis nu eenmaal het grootst. Daar hoef je geen bekende Nederlander voor te zijn. 

Een goed testament en een goede begeleiding bij de afwikkeling van de nalatenschap kunnen veel schelen. Een externe partij, zoals een notaris, kan bij de afwikkeling een belangrijke rol spelen. Een notaris weet wat juridisch kan en haalbaar is. Verder kan de notaris een onafhankelijk en onpartijdige rol innemen bij de afwikkeling. Er wordt zo met ieders belang rekening gehouden.

Goederen van de erfenis
Een punt waarover bijvoorbeeld ruzie kan ontstaan, is de waardering van goederen, met name als je besluit de kinderen niet gelijk te behandelen. Want wat is het huis nu precies waard bij overlijden? Een taxatie kan helpen, maar dat is wel een momentopname. Als blijkt dat bij verkoop een lager of hoger bedrag wordt gerealiseerd, kunnen er scheve gezichten ontstaan. De verdeling van de erfenis staat immers al vast.

Ook het achterhouden van informatie dan wel geen volledige inzage geven, kan tot ruzie leiden. Hoe vollediger de aanlevering van informatie hoe kleiner de kans dat er achterdocht ontstaat.

Meer informatie? Aarzel dan niet om met ons een afspraak te maken. 

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl

Voor meer informatie zie de website of facebookpagina van Notaris Timmers.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.