Datum: 27-09-2023 - 22:36
02
jan
'23
Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Tropische sferen’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Tropische sferen’.

Elke maand zal er van Erna Kagenaar uit Noordwijk een gedicht geplaatst worden op BlikOp Noordwijk. Erna schrijft gedichten waarbij Noordwijk centraal staat. Politiek, natuur of toerisme, alles kan voorbij komen. Met daarbij een toelichting hoe het gedicht tot stand is gekomen. Lees en geniet mee…..

Gelukkig nieuwjaar! De beste wensen! Maak er wat moois van! Hoeveel keer heeft u het al gezegd?

Het is 2023, niet te geloven hoe snel de tijd toch gaat. Weet u nog, het millennium? Hoe bijzonder was dat 23 jaar geleden.

We hebben 2022 met een zachte bries en hoge temperatuur afgesloten. Zo klinkt het net of we in de tropen zitten. Was 2022 een tropenjaar? In sommige opzichten wel. De oorlog die we dagelijks op ons netvlies krijgen als voorbeeld. De hoge prijzen, het rond zien te komen voor veel mensen.

Het leven heeft altijd zijn ups en downs. Of het nu juni of januari is. Alhoewel juni dan weer zijn voordelen heeft. Dan hoeft de kachel niet aan en zijn we beter opgewassen door het buitenleven. Noordwijk kent zijn schoonheden daarin natuurlijk optimaal. We boffen dat we hier wonen.

Afgelopen jaar zijn er bijzondere evenementen geweest. Neem de eerste Dag van de Noordwijkse Geschiedenis maar als voorbeeld. Er zijn steeds meer goede initiatieven om elkaar te helpen en bewust maken van samenleven. Noordwijk heeft onder andere: Reuring, Stichting ThuisHuis, de voedselbank, de kringloopwinkel, budget coaching, Welzijn. Er is best veel om je te laten warmen als de kou om je hart en letterlijk in je lijf aanwezig is.

Om nog even terug te komen op de geschiedenis, het verschil tussen arm en rijk is er altijd geweest. Kun je je voorstellen dat alleen de weledele gestelde mensen het strand op mochten? Ik kan er niets aan doen, maar het roept altijd veel weerstand bij mij op. Weledele gestelde mensen.

Ik gun iedereen zijn rijkdom, nog meer gun ik iedereen gewoon een warm bestaan. Een beetje tropisch als we koud en nat geregend zijn, of uitglijden over bevroren straten met een lege portemonnee. Dat men dan thuis de verwarming lekker aan kan doen, een goed stukje vlees of Vega kan eten en de kinderen het goed hebben. Dat ze mee kunnen doen aan sport en warm gekleed zijn. Dat is echte rijkdom.

Het is 2023, kinderen maken huiswerk in een kamer die 13 graden is, omdat de kosten niet meer te dragen zijn. Dat is ook Noordwijk, dat is ook anno nu! We mogen gelukkig wel allemaal naar het strand.

Misschien is mijn goede voornemen wel iets minder cynisch zijn. Misschien is ons goede voornemen wel, dat we nog meer bewust zijn van vriendelijkheid. Nog meer? Jazeker. Er is nooit genoeg, in plaats van het is nooit genoeg.

Genoeg zo! Ik wens iedereen een tropisch warm 2023 toe!

Laat het jaar maar beginnen
met bezinnen, beminnen
Laat elke dag warm zijn
in ons hart en ons bestaan

“Mag ik u iets vragen”?
“Kan ik u helpen”?
“Zullen we het samen doen”?
Alleen is het soms zwaar om te dragen

Laat het jaar maar beginnen
met beste wensen, een tropische zon
De voeten bloot in het zand
Puur geluk hand in hand

Welkom nieuw jaar!
We knallen je tegemoet
We omarmen je goede tijden
en wat je verder ook doet

We hebben altijd elkaar!

{gallery}17017{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.