Datum: 24-09-2023 - 03:37
23
nov
'22
Vanaf 10 december in MoCA: Tentoonstelling De Toonder Studio’s.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Vanaf 10 december in MoCA: Tentoonstelling De Toonder Studio’s.

Na de succesvolle expositie rond het zeventigjarig bestaan van het weekblad Donald Duck (meer dan 7500 bezoekers!), toont hét Nederlandse Stripmuseum van Nederland vanaf 10 december een uniek overzicht van het werk van de beroemde Toonder Studio’s. Tussen 1942 en 2010 creëerden een keur aan Hollandse stripmakers hier duizenden strips, tekenfilms en reclame-uitingen….

The greatest Dutch comic portfolio
Stripkenner Rob van Eyck stelde met behulp van Toonder-expert Willem Feltkamp, een uniek overzicht samen uit het werk van de Toonder Studio's. ‘80 Jaar Toonder Studio’s’, toont het werk van de stripafdeling met extra aandacht voor het maakproces van deze strips. Het bekendste beeldverhaal is waarschijnlijk de Tom Poes-ballonstrip zoals hij in Donald Duck stond. Maar ook aan Marten Toonder’s krantenstrip met de avonturen van Tom Poes en Olivier Bommel werkten vele studiotekenaars mee. Er worden meer dan 200 originele tekeningen getoond, waarvan de meeste nog nooit als origineel te zien zijn geweest.

Hoogtijdagen
In de hoogtijdagen van de Studio had iedere krant en ieder tijdschrift wel een eigen Toonderstudio-strip, van Gerrit Stapel en Thé Tjong-Khing’s ‘Student Tijlloos’ in het Algemeen Dagblad en Jan van Haasteren en George Mazure's ‘Horre, Harm en Hella’ in De Telegraaf tot Piet Wijns kinderstrip ‘Puk en Poppedijn’ in het Christelijk Damestijdschrift Prinses, tot de psychedelische strip ‘Planckton’ van Per Lygum in de KRO-gids Studio.

Eigen carrières
Uit de Toonder Studio’s is een groot aantal tekenaars voortgekomen die een eigen carrière hebben opgebouwd, onder wie Hans Kresse, Dick Matena, Piet Wijn, Fred Julsing, Jan Kruis, Thé Tjong-Khing, Jan van Haasteren en Willy Lohmann. Wie al dit schitterende werk (en nog veel meer) in levenden lijve wil zien, kan tot 21 mei 2023 terecht in het MoCA.

Museum of Comic Art (MoCA)
Het MoCA in Noordwijk is een klein maar kwalitatief hoogwaardig museum dat zich met twee tentoonstellingen per jaar inzet om het beste uit de binnen- en buitenlandse stripkunst (‘De Negende Kunst’) aan een breed publiek te tonen. Altijd in z’n meest pure vorm: Een originele tekening op papier.

Bij iedere expositie verschijnt een uitgebreide luxe catalogus: Inmiddels collectorsitems.

MoCA, Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee

‘80 Jaar Toonder Studio’s, the greatest Dutch comic portfolio’

Van 10 december 2022 t/m 21 mei 2023

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.museumofcomicart.nl

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.