Datum: 27-09-2023 - 23:21
01
nov
'22
Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Ver-duur-zamen’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘Ver-duur-zamen’.

Elke maand zal er van Erna Kagenaar uit Noordwijk een gedicht geplaatst worden op BlikOp Noordwijk. Erna schrijft gedichten waarbij Noordwijk centraal staat. Politiek, natuur of toerisme, alles kan voorbij komen. Met daarbij een toelichting hoe het gedicht tot stand is gekomen. Lees en geniet mee…..

Ver-duur-zamen

Het woord is niet meer weg te denken: Verduurzamen. Het woord DUUR in deze context dwingt ons om na te denken over gebruik van energie. Dat het einddoel nog VER weg is, daar is een logische verklaring voor. Een woordenboek uit 1937 geeft ZAMEN als betekenis: met elkaar.

Dus, we doen het samen! Toch? Veranderingen hebben tijd nodig, pas als het de portemonnee raakt, is de ommezwaai sneller gerealiseerd. Zo spoel ik mijn vuile vaat nu af met koud water, en zet de vaatwasser op een kort programma. Douchen? Ja dat nog wel hoor, maar wel snel en niet zo heet. De verwarming is nog niet aan geweest. Gelukkig werkt het weer hier ook aan mee. Met 20 graden eind oktober is het helemaal niet nodig. Zo helpt de opwarming ook weer vanzelf mee in verbruik van energie. Ik hoorde een inwoonster zeggen; “Hoe gaat het straks met de kerstverlichting”?  In de tuincentra was in augustus de boel al opgetuigd. Gaan we nu ook duurzaam kerst vieren? Net als vroeger, met echte kaarsjes in de bomen?

De LIDL heeft een mooie spaaractie om voedsel lang te kunnen bewaren in (plastic) bakjes, ideaal. Zo goed dat de actie verlengd wordt. Hopelijk draagt het bij dat nog goed eetbare maaltijden nu niet meer in de vuilnisbak verdwijnen. Nederland staat in de top vijf van grootste voedselverspilling in Europa. Gemiddeld is in 2020 per inwoner 161 kilo etenswaar weggegooid. Waar ik me dan weer als tegenstrijdigheid over kan verbazen, zijn de komkommers in plastic condoom. Wat is het nut hiervan? Plastic zal toch duurder zijn en slechter voor milieu als een beetje koud water om af te spoelen? Zo zie je maar weer, bewust leven en nadenken over milieu is er wel. Hoe zit dat met u? Heeft u er al tabak van, of krijgt u er juist energie van?

We hebben nog heel wat te verduren, samen.

Alles is energie, van boom tot mens
We draaien maar door, net als de aarde
Die arme planeet
Een bende maken we ervan, kennen we nog haar waarde?

Alles is energie, van gedrag tot besluit
We worden bewust, nu het nog kan
Alleen de kosten, de dwang
Daar worden we wel moe van

Alles is energie, we kunnen niet zonder
we gaan het waarderen, steeds een beetje meer
het is aanpassen naar vintage
het is tijd, voor ommekeer

{gallery}16835{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.