Datum: 27-09-2023 - 22:44
18
okt
'22
Tentoonstelling Siem van den Hoonaard in Museum Noordwijk geopend.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's PR

Tentoonstelling Siem van den Hoonaard in Museum Noordwijk geopend.

Op donderdag 14 oktober kwam de eigenzinnige 'kunstedelsmid' Siem van den Hoonaard dan eindelijk in beeld. Met de onthulling van vier prachtige bruiklenen uit diverse Nederlandse kunstmusea werd de tijdelijke tentoonstelling in Museum Noordwijk geopend….

Met  een zwierig gebaar openden de drie nichten en de achter-achternicht van Siem van den Hoonaard de nieuwe tentoonstelling in Museum Noordwijk. Wat tevoorschijn kwam waren vier prachtige metaalsculpturen uit het Rijksmuseum, Kröller-Müller, Kunstmuseum Den Haag en Boijmans Van Beuningen. Deze sculpturen vormen het hoogtepunt van het vrije werk van Siem van den Hoonaard (1900-1938) die zichzelf ‘kunstedelsmid’ noemde en die van 1936 tot zijn dood in 1938 in Noordwijk woonde.

Voor deze officiële openingshandeling hadden de genodigden al kennis gemaakt met de kunstenaar via een imponerende tentoonstellingsfilm en een korte lezing van curator Frans van Duijn. Van Duijn memoreerde hoe Van den Hoonaard na zijn dood in de vergetelheid was geraakt, maar in de jaren ’50 herontdekt werd door de kunstwereld in Nederland. ‘Met deze tentoonstelling is het tijd voor een tweede herontdekking van Van den Hoonaard, zodat een nieuwe generatie zich kan gaan verwonderen om het bizarre en excentrieke werk van deze edelsmid’, aldus Van Duijn.

Naast zijn vrije werk zijn er ook sieraden, klokken en lampen te zien. Er hangen in Museum Noordwijk nu twee zeer zeldzame lampen en een aantal prachtige ontwerptekeningen die nog nooit eerder aan het publiek getoond zijn. Zo is een zeer veelzijdige expositie ontstaan die een breed publiek zal aanspreken.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 6 maart 2023.

Zie voor meer informatie ook www.museumnoordwijk.nl en museum.nl.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.