Datum: 24-09-2023 - 01:17
03
okt
'22
Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘De bus komt naar je toe deze herfst!’.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Gedicht van de maand door Erna Kagenaar: ‘De bus komt naar je toe deze herfst!’.

Elke maand zal er van Erna Kagenaar uit Noordwijk een gedicht geplaatst worden op BlikOp Noordwijk. Erna schrijft gedichten waarbij Noordwijk centraal staat. Politiek, natuur of toerisme, alles kan voorbij komen. Met daarbij een toelichting hoe het gedicht tot stand is gekomen. Lees en geniet mee…..

De bus komt naar je toe deze herfst!  
Eenzaamheid onder alleenstaande ouderen komt veel voor. De stap om zelf de deur uit te gaan heeft vaak een hoge drempel. “Wie moet ik dan vragen? Zitten ze wel op mij te wachten? Waar kan ik dan naartoe? Hoe kom ik daar?” Zo gaan er dagen voorbij. Stille dagen.

Met de donkere seizoenen in het verschiet, viel mij een hartverwarmend initiatief op: DE THUISBUS.

Een bus die op diverse locaties in Noordwijk, Noordwijkerhout en de Zilk als ontmoetingsplaats voor ouderen in hun eigen wijk dient. Als er een drempel is om de deur uit te gaan, dan is dit een ideale gelegenheid om het eens te proberen. Met de luifel uit en een paar tafels en stoelen maken de vrijwilligers van de Thuisbus een terras dicht bij u in de buurt. Mobiel geluk zou ik het kunnen noemen. Dit onderdeel van het Thuishuisproject wordt mogelijk gemaakt door Stichting Thuishuis Noordwijk.

Zo sprak ik deze week spontaan een vrouw van 89 jaar. Vorig jaar verloor ze haar man na een huwelijk van 60 jaar. Een liefdevol huwelijk. Ze hield zich sterk. Met haar mooie blauwe ogen keek ze recht door mijn ziel. Ik wilde haar oppakken en meenemen. Zo lief, niet klagend, maar dragend, zoals deze generatie zo mooi kan zeggen.

Welzijn voor ouderen en kwetsbaren is wat mij betreft een thema waar ik altijd over kan schrijven. Deze mensen verdienen aandacht. Het vrijwillig werk wat met liefde wordt gedaan is een dankbare taak. Mensen bij elkaar brengen om eenzaamheid te voorkomen of verminderen.

Met die wetenschap kunnen we oktober een beetje lichter maken.

De dagen worden korter
Het maakt geen verschil voor mij
Ik doe wel een lampje aan

De stilte wordt langer
Het maakt m’n wereld klein,
De zin van mijn bestaan

Maar nu? Nu ga ik naar buiten
Onder de mensen zijn
Dan voel ik me niet zo alleen

Daar onder die luifel
Is het zo gezellig
Toen die bus zomaar verscheen

Werd de stilte korter
En mogen dagen langer zijn
Thuis uit huis is zo fijn

{gallery}16729{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.