Datum: 03-10-2023 - 00:19
19
sep
'22
World Cleanup Day gevierd met beach cleanup Grondstofjutters.
Geschreven door We Are Nature
Foto's Redactie BON

World Cleanup Day gevierd met beach cleanup Grondstofjutters.

Op veertien plekken langs de kust van Noordwijk kun je sinds 2017 een juttas lenen en gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Op World Cleanup Day, zaterdag 17 september, werd de Grondstofjutters aanpak gevierd op het strand van Noordwijk….

Nadat de deelnemers zich hadden verzameld, werden ze welkom geheten door wethouder Alois Eberharter, We Are Nature, Jutters Noordwijk en Water Natuurlijk Rijnland. Vervolgens werd er met speciale juttassen het strand ontdaan van zwerfafval. Ook kinderburgemeester Kseniya Dessing hielp mee. Vooral veel sigarettenpeuken, speelgoed, golfballen en doppen van flessen zijn de zee bespaard gebleven. Bij terugkomst ontvingen de deelnemers een chocoladereep speciaal gemaakt door de patisserie van Huis ter Duin. 

Grondstofjutters Nederland
De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. In 2022 kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland, Hoek van Holland en het Zuiderstrand. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand. De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen bij meer dan 70 horeca-ondernemers op het strand. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken de paviljoens met wandelaars samen aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden. 

Op naar een plastic vrije Noordzee
Sinds 2017 is het grondstofjutten op het strand van Noordwijk een groot succes. Het hele jaar door halen bezoekers de juttas bij de deelnemende strandpaviljoens en jutten tijdens hun wandeling zwerfvuil van het strand. Bij de volgende locaties kan men een juttas lenen: KSN Surfclub, De Zeester, Grand Hotel Huis ter Duin, Strandpaviljoen De Zeemeeuw, Strandclub Witsand, De Koele Costa, BeachBreak, De Zeespiegel, Nederzandt Beach, Het Broodthuis, Bij Hoogies, Flying Pig Beach Hostel, De Baak en VVV Noordwijk. De aanpak is een samenwerking tussen gemeente, strandpaviljoens en strandgangers. Initiatiefnemer Grondstofjutters nodigt iedereen uit om mee te jutten en actie te ondernemen tegen (plastic) zwerfafval.

'Grondstofjutters' is een project van We Are Nature: www.we-are-nature.nl

Foto: Willem Krol.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.