Datum: 24-09-2023 - 03:26
07
sep
'22
Bollenstreek schilderijen Leo van den Ende in kapel Sancta Maria tijdens Open Monumentendag
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Bollenstreek schilderijen Leo van den Ende in kapel Sancta Maria tijdens Open Monumentendag

Op uitnodiging van historisch museum NoVaTo (Noordwijkerhout van Toen) exposeert galerie ArtBoutique op zaterdag 10 september schilderijen van Leo van den Ende. Tijdens de nationale Open Monumentendag is de oude kapel van Sancta Maria het decor voor schilderijen van de Bollenstreek. De in 1928 gebouwde kapel is die dag opengesteld voor het publiek en zeer zeker een bezoek waard….

Leo van den Ende
Meesterlijke impressionist Van den Ende werd bekend als schilder van het grootste bloemenpanorama van de wereld, Panorama Tulipland.

Het verdwijnen van vele boerderijen, bollenschuren, molens, huizen en typerende bloembollenlandschappen in de Bollenstreek baarde Van den Ende grote zorgen. De cultuurhistorische waarde van de Bollenstreek moest bewaard blijven. Vanuit dit gedachtegoed is het idee voor een Panorama van de Bollenstreek ontstaan.

Het Panorama met een lengte van 63 meter en een hoogte van 4 meter zorgde voor een doorbraak van zijn internationale bekendheid. Liefhebbers van over de hele wereld bewonderden het Panorama Tulipland en kochten zijn schilderijen.

Galerie
De Noordwijkse galerie ArtBoutique is exclusief vertegenwoordiger van de schilderijen van Leo van den Ende. In de galerie is een permanente tentoonstelling van zijn schilderijen. Met enige regelmaat worden zijn schilderijen ook tijdens exposities op externe locaties tentoongesteld.

Schilderijen van Leo van den Ende bevinden zich in permanente collecties van negen musea in binnen- en buitenland.

Van 13.00 uur tot 16.00 uur zal Leo van den Ende op verzoek van de galerie persoonlijk aanwezig zijn en aan belangstellenden vertellen over zijn schilderkunsten en liefde voor de Bollenstreek.

Bollenstreek
In de kapel worden kleurrijke schilderijen tentoongesteld van bloembollenvelden en bekende plekjes uit Noordwijkerhout, Voorhout, Lisse, Noordwijk, De Zilk, Hillegom en Sassenheim. Menigeen zal zich de fraaie beelden uit de jaren 50 – 70 nog kunnen herinneren.

De kapel is gelegen op het Landgoed Sancta Maria aan de Langevelderlaan 1 in Noordwijk.

Bezoekers wordt gevraagd op de fiets te komen in verband met beperkte parkeermogelijkheden. De tentoonstelling is op 10 september te bezoeken van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.