Datum: 23-09-2023 - 22:21
10
aug
'22
Wijkvereniging De Zuid reageert op afsluiting De Zuid op zomerse dagen.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Wijkvereniging De Zuid reageert op afsluiting De Zuid op zomerse dagen.

Wijkvereniging De Zuid heeft middels een brief aan de gemeente Noordwijk een reactie gegeven op de ontstane commotie en vragen die de Partij voor de Inwoners heeft gesteld heeft gesteld over het afsluiten van de Zuid op drukke zomerse dagen….

Met verbazing hebben zij kennis genomen van de vragen die de Partij van de Inwoners heeft gesteld. Het gaat volgens de Wijkvereniging om een afsluiting die overigens, conform het overleg met de gemeente, alleen plaatsvindt als alle parkeerplekken in de wijk benut zijn. De inwoners van de Zuid hebben er alle begrip voor dat op mooie dagen het strand en de horeca veel bezoekers trekken. 

De Wijkvereniging heeft daarbij nooit gesteld dat de bezoekers hun auto’s niet op de boulevard, de parkeergelegenheden aan de zeezijde van de boulevard of op de beschikbare plaatsen in de straten daarachter zouden mogen parkeren. Daar is het deels betaald en deels onbetaald. Vandaar dat de wijk gedurende het jaar juist eerder vol raakt dan de betaalde plekken vlak aan zee. 

Maar juist met de zomerse dagen is de vraag vele malen groter dan het aanbod van parkeergelegenheid. Een probleem die in heel Noordwijk een groeiend probleem is. 

De Wijkvereniging vergelijkt een zomerse dag met een ‘event’ waarbij ook regulerende maatregelen nodig zijn. Daarom de noodzaak tot een wijk gerichte aanpak geheel in de geest van het nieuwe coalitie akkoord. 

Als alle parkeerterreinen vol zijn, heeft het geen zin te blijven proberen je auto te parkeren, dat geldt ook in de wijk. Er is geen voorkeurssituatie in de wijk, omdat het vol=vol op de gemeentelijke parkeer-borden in heel Noordwijk wordt aangegeven, net als op de Astrid Boulevard. 

In de wijk is deze meting er niet en is de situatie minder overzichtelijk. Er zijn verharde en onverharde parkeerplaatsen (deels in de berm). Bermen overigens met bijzondere natuurwaarden. De Wijkvereniging gaat niet mee in de stelling dat alle gemeentegrond de bestemming parkeren heeft. Gelukkig is daarover ook nooit een verschil van inzicht geweest met de gemeente. Ook natuurwaarden tellen mee in het evenwicht tussen gastvrijheid, parkeerdruk en veiligheid. 

De straten in de wijk zijn te smal, het leidt tot gevaarlijke situaties voor wandelaars, fietsers etc. Soms met hele blokkades, met files tot gevolg en een onmogelijkheid voor bewoners om de eigen woning te bereiken of te verlaten en onbereikbaar voor de hulpdiensten. 

Vandaar dat er maatregelen op bepaalde plekken zijn in de wijk als eenzijdig parkeren, soms afgedwongen door hekjes of paaltjes. Gewoon om de minimale doorgang en veiligheid te behouden. En in het ergste geval een ‘afsluiting’, maar pas als de hele wijk vol is. Niet onnodig zoals gesteld wordt door andere partijen, maar proportioneel en nuttig. De afsluiting geldt niet voor bewoners of hun bezoekers. Dit is immers een doelgerichte beweging van en naar een huis. Wel voor zoekende parkeerders die op dat moment niet meer terecht kunnen.

Twee jaar geleden is er een referendum, een wijd verspreide enquete, gehouden in twee Noordwijkse wijken waaronder de Zuid over betaald parkeren. De uitkomst was toen negatief.

De Wijkvereniging gaat graag in gesprek met de Partij voor de Inwoners en, indien nodig, met andere belanghebbenden.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.