Datum: 06-07-2022 - 12:07
21
jun
'22
Nieuwe rozen geplant bij de SS Mendi graven op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers

Nieuwe rozen geplant bij de SS Mendi graven op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk.

De SS Mendi was een Brits passagiersstoomschip dat gebouwd werd in 1905. Het zinken van de SS Mendi op 21 februari 1917 werd een van de ergste tragedies van Zuid-Afrika in de Eerste Wereldoorlog (1914-1919). Een totaal van 616 Zuid-Afrikanen stierven toen het stoomschip zonk in het Engelse kanaal op weg naar Frankrijk. Het incident gebeurde in de vroege uren van 21 februari 1917,…

toen een ander schip in dichte mist, de SS Darro dat op volle snelheid voer en geen waarschuwingssignalen uitzond, de SS Mendi ramde. De SS Mendi zeilde op 16 januari 1917 vanuit Kaapstad op weg naar La Havre in Frankrijk. Vijf verdronken bemanningsleden spoelden aan in Noordwijk en kregen daar uiteindelijk hun graf.

Elk jaar, op 21 februari, dat nu de Dag van de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten is, wordt een herdenkingsceremonie - die de afgelopen twee jaar niet heeft plaatsgevonden vanwege Corona-beperkingen - gehouden op de graven in Noordwijk om hen te herdenken die zijn omgekomen. De laatste herdenking was op 21 februari 2020.

De beheerders van de begraafplaats hadden getipt dat sommige rozenstruiken die een paar jaar geleden bij de graven zijn geplant, niet meer in goede conditie waren.

Het South Africa Legion UK & Europe heeft een aantal passende vervangende struiken gekocht. Toen de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Den Haag vernam dat de struiken zouden worden vervangen waren zij direct enthousiast om de begraafplaats weer te bezoeken na twee jaar.

Afgelopen vrijdag, 17 juni, kwamen H.E. Zuid-Afrikaanse Ambassadeur Vusi Madonsela en 3e Secretaris Jaymion Hendricks op bezoek op de Algemene Begraafplaats Noordwijk. Zij staken hun handen uit de mouwen om met elkaar de struiken te planten.

Begraafplaatsverzorgers Ben Van Der Zalm en Piet Kraam hadden kruiwagens, verse grond en schoppen klaar, en hadden de beste plekken uitgezocht om de nieuwe planten te plaatsen.

De aanwezigen waren zich zeer bewust van de eerbied en ernst waar ze mee bezig waren. Ze lieten iets achter wat de moeite waard was en hopelijk nog jaren zal gedijen.

Ze zullen niet oud worden, zoals wij die over zijn, oud worden.
Leeftijd zal ze niet vermoeien, noch de jaren veroordelen.
Bij het ondergaan van de zon en in de ochtend,
We zullen ze herinneren.

Foto: Johanna Bergman-Badings

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.