Datum: 19-08-2022 - 23:19
23
me
'22
Koen van Toen geeft lezing over D-Day.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers

Koen van Toen geeft lezing over D-Day.

Op 6 juni a.s. is het 78 jaar geleden dat de landing van de Geallieerde Strijdkrachten plaatsvond aan de stranden van Normandië. De grootste militaire operatie ooit, die onder de codenaam “Overlord” de aanzet gaf tot de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Een keerpunt in de wereldgeschiedenis, dat gemarkeerd werd met de inmiddels tot ieders verbeelding sprekende naam “D-Day”….

Op D-Day 2022 - maandag 6 juni a.s. - geeft historicus Koen Marijt een lezing over deze belangrijke wereldgebeurtenis. Tegen de achtergrond van de historische feiten en de militaire strategie, vertelt Marijt de verhalen van betrokken mensen in deze operatie. Over de jonge militairen aan de frontlinie, de burgers in het strijdgebied, maar ook de families aan het thuisfront. Verhalen die nu ook kunnen bijdragen aan enige verdieping en begrip van de situatie in Oost-Europa. Koen Marijt (1991) heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Leiden en heeft zich met name gespecialiseerd in de Eerste en Tweede Wereldoorlog met een persoonlijke interesse voor D-Day. Hiervoor heeft hij al vele malen een bezoek gebracht aan Normandië.

Geïnteresseerden kunnen zich in de pauze en na afloop ook laten informeren over de reis die Koen Marijt in september a.s. zal begeleiden naar het Normandië van D-Day. Een 5-daagse touringcarreis die de deelnemers meeneemt naar de vijf landingsstranden met de codenamen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword.

De lezing “D-Day en de strijd om Normandië” wordt gehouden op maandag 6 juni a.s. in “De Duinpan”, Sportlaan 34 in De Zilk. De entree is gratis en de aanvang is om 19.30 uur.  Zaal open vanaf 19.15 uur.  Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.beleeftsamen.nl/d-day-normandie. Telefonisch of via What’s App kan ook : 0653622051.

Fotobron:  Library and Archives Canada (LAC).

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.