Datum: 23-03-2023 - 14:59
04
me
'22
4 mei Dodenherdenking in Noordwijk (foto’s + video)
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

4 mei Dodenherdenking in Noordwijk (foto’s + video)

Burgemeester Wendy Verkleij, Kinderburgemeester Tess en schoolkinderen van CBS Wakersduin hebben vanmiddag bloemen gelegd bij de graven van de Nederlandse en Geallieerde oorlogsslachtoffers op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Oude Zeeweg 32. Mrs Birnie (familie van alhier begraven Schotse oorlogsslachtoffer William Dickson) was ook aanwezig op de begraafplaats en overhandigde burgemeester Wendy Verkleij een herdenkingsschild....

De aanwezige kinderen kregen uitleg over de oorlog en de begraven slachtoffers, Tess las een indrukwekkend verhaal voor. 

Vanavond om 19.00 was de start van de Dodenherdenking met een viering in de Maria ter Zeekerk. Aansluitend was er een Stille Tocht naar de Gemeentelijke Begraafplaats onder begeleiding van The Hague Highland Pipe Band. Op de druk bezochte begraafplaats was er muziek van KunstKlank en Kleynkoor.

De Stille Tocht ging verder naar de oorlogsmonumenten aan de Oude Zeeweg. Er klonk Koraalmuziek gespeeld door muziekgezelschap Echo der Duinen.

Een erewacht werd gevormd door leden van de vrijwillige politie en leden van scouting Norvicus vormden een erehaag. Na het Taptoe signaal om 20.00 uur was er twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus.

Locoburgemeester Roberto ter Hark hield een toespraak, Naomi van Ommeren, leerling Northgo College, droeg een gedicht voor. 

Mrs Birnie hield een Ode of Remembrance, gevolgd door een persoonlijk verhaal van Willem Baalbergen over de oorlogsherinneringen in Noordwijk.

Daarna was er de kranslegging bij het herdenkingsmonument, waarna er gelegenheid was tot het leggen van bloemen bij het herdenkingsmonument.

Foto’s: Wendy Weijers BON
Video: Flashlight Fotografie

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.