Datum: 30-06-2022 - 07:05
26
apr
'22
Vereniging De Oude Dorpskern organiseert voorjaarslezing: ‘Noordwijk: Oorlog, Bezetting en Vrijheid [1940-1945]’
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers

Vereniging De Oude Dorpskern organiseert voorjaarslezing: ‘Noordwijk: Oorlog, Bezetting en Vrijheid [1940-1945]’

Het is inmiddels alweer 77 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Een oorlog die ook Nederland hard raakte en waarbij veel slachtoffers vielen. Ondanks het feit dat Noordwijk tijdens de Meidagen van 1940 of de bevrijding in 1945 niet met grondgevechten te maken heeft gehad, is er in vijf jaar oorlog genoeg gebeurd om over te schrijven. De meeste verhalen van de oorlog…

zijn bij de gemiddelde Noordwijker al wel bekend: verhalen van de mobilisatietijd, waarbij meer dan tweeduizend Nederlandse soldaten in het dorp werden ondergebracht of het trieste verhaal van de Jodenvervolging, die uiteindelijk ook fatale gevolgen had voor de Joodse inwoners van Noordwijk. Al deze verhalen zijn in de loop der jaren opgetekend of opgeschreven in de vele geschiedenisboeken die Noordwijk rijk is.

Maar er zijn genoeg verhalen onbekend of onderbelicht gebleven. Verhalen over het verzet. Verhalen over de gevaren uit de lucht. Of verhalen over de Noordwijkers die tijdens de bezettingstijd de verkeerde (Duitse) kant kozen.

Op donderdag 5 mei 2022 geeft Koen Marijt, ook wel bekend als Koen van Toen, tijdens de voorjaarslezing van de Oude Dorpskern een inkijk in deze onderbelichte onderwerpen. Zo zal hij nader ingaan op het verzet dat in Noordwijk werd gepleegd. Wat te denken van burgemeester Van de Mortel, die begin 1943 in verzet komt tegen de Duitse bezetter als hij samen met andere burgemeesters zich openlijk beklaagt over de gedwongen tewerkstelling van Nederlandse jongens en mannen. Ook komen de activiteiten van de groep Albrecht in Noordwijk aan bod. Groep Albrecht was een Nederlandse verzetsgroep die het doel had militaire inlichtingen te verzamelen en door te geven aan de geallieerden. In Noordwijk was genoeg informatie te verzamelen over de welbekende Atlantikwall.

Tijdens de lezing komen al deze onderbelichte onderwerpen aan bod. 

De historische lezing is op donderdag 5 mei 2022 in de Oude Jeroenskerk. 
Aanvangstijd is 19:30 uur – entree is gratis.

Meer info: www.deoudedorpskernnoordwijk.nl/najaarslezing/ 

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.