Datum: 04-06-2023 - 19:51
19
apr
'22
Column Alexander van der Pijl: 'Nog één keer door de bloemenvelden’.
Geschreven door
Foto's Redactie BON

Column Alexander van der Pijl: 'Nog één keer door de bloemenvelden’.

Ik verzorgde de uitvaart van de moeder van een van onze zakelijke relaties. Renée was nog best jong toen zij overleed, 65 jaar. De uitvaart was zorgvuldig voorbereid en Renée had zelf al veel besproken met haar dochters en mijn collega….

De begrafenis zou plaatsvinden op Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk. De drie dochters hadden met elkaar een plekje uitgezocht, maar Renée had bepaald hoe zij in het graf wilde liggen: "Met mijn voeten naar de duinen." We hadden besproken dat het een informele setting moest worden. Een afscheid met vooral veel liefde en ook een lach. Zeker niet te triest.

Na een paar sprekers die al bekend waren, vroegen wij ook spontaan aan belangstellenden of zij een herinnering met ons wilden delen. Renée had tijdens haar leven zoveel liefde gegeven. Dat was duidelijk voelbaar. Er waren mooie verhalen over vakanties in Frankrijk, Franse chansons, een Deux Chevaux, wijn en Franse kazen. De overledene was zelf lerares Frans, dus de verhalen pasten perfect bij de uitvaart. Het werd een bijzonder liefdevol afscheid.

Veel belangstellenden en vrienden hadden losse bloemen meegenomen om aan Renée mee te geven. In het voorjaarszonnetje werd zij door haar gezin met de rijdende baar over de natuurbegraafplaats begeleid. Ruim 50 meter voordat we bij haar laatste rustplaats aankwamen, nodigde ik de aanwezigen uit om naar voren te komen. Zij aan zij vormden zij een erehaag. Ik vroeg iedereen om de bloemen in de lucht te houden en ermee te zwaaien. Als Renée dan tussen hen door zou komen, zou ze tijdens haar laatste rit nog één keer de Franse bloemenvelden ervaren.

En zo geschiedde… Renée tussen de wuivende bloemen door. Ik zag de glimlach van een van de dochters. Zo moest het zijn.

Inloopspreekuur

Elke tweede woensdag van de maand heeft Van der Putten & Dunweg van 10.00 - 11.00 uur inloopspreekuur. Loop gerust binnen voor informatie over wat er komt kijken bij het regelen van een uitvaart. De koffie staat klaar!

• 0252 - 413 213

Vanderputtenendunweg.nl

• Heereweg 21, 2161 AC Lisse

Alexander van der Pijl

Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.