Datum: 04-06-2023 - 18:42
14
apr
'22
VVD, CDA en Partij voor de Inwoners praten verder, de 7 andere partijen op de reservebank.
Geschreven door BlikOp Noordwijkerhout
Foto's Redactie BON

VVD, CDA en Partij voor de Inwoners praten verder, de 7 andere partijen op de reservebank.

Op maandagavond 28 maart jl. deed informateur Toon Mans verslag van de informatieve verkennende gesprekken die hij had gevoerd voor de vorming van een nieuwe coalitie in Noordwijk. De informateur bracht toen het advies uit dat de volgende partijen VVD, CDA, NZLokaal, Partij voor de Inwoners en de progressieve combinatie (PvdA, GL, D66) gezamenlijk het gesprek met elkaar aan zouden gaan. Woensdagavond 13 april gaf...

de informateur daar verslag van in het gemeentehuis van Noordwijk, die live te volgen was via het internet. Na verschillende gesprekken die informateur Toon Mans hield met de vijf aangewezen partijen, kwam naar voren dat de gesprekken openhartig, prettig, maar soms ook kritisch en intensief waren. Na al deze gesprekken heeft de informateur, Roberto ter Hark (VVD) als grootste partij, geadviseerd om samen het CDA en Partij voor de Inwoners vervolggesprekken te gaan doen om te kijken of deze drie partijen een chemie hebben en de komende vier jaar zouden kunnen samenwerken. U kunt het verslag hier terugluisteren, de bijeenkomst duurde 32 minuten.

Alle partijen gaven een reactie op het verslag van de formateur en de uitkomst daarvan. De progressieve combinatie (PvdA, GL, D66) gaf bij monde van mevrouw van Dokkum (PvdA) aan, het jammer te vinden dat men voorlopig buiten de boot valt en men gehoopt had op een mooie brede coalitie in de gemeente Noordwijk.  

Woordvoerder Karin Meiland van NZLokaal gaf aan dat haar partij deze uitslag niet echt had verwacht en ook verrassend voor hun is. De partij was in de veronderstelling dat men goed heeft kunnen samenwerken met de VVD en CDA in de afgelopen vier jaar.

En volgens mevrouw Meiland liggen de standpunten van nu toch ook dicht bij elkaar en vond zij dat NZLokaal daar weer goed bij zou passen. Maar doordat dit zo rauw op het bord kwam bij NZLokaal, gaf mevrouw Meiland aan dat ze in overleg ging met haar fractie om deze huidige situatie te bespreken.

Informateur Toon Mans gaf aan dat de andere partijen, dan VVD, CDA en Partij voor de Inwoners die nu verder gaan praten, voorlopig even op de reservebank moeten plaatsnemen. De drie partijen (goed voor 13 van de 27 zetels) gaan nu samen in overleg met elkaar wie de vierde partij moet gaan worden, waar men mee wil gaan praten om te kijken of er een coalitie met een meerderheid gevormd kan gaan worden.

Het werk van informateur Toon Mans zit er als het goed is op, de partijen zullen de gesprekken en onderhandelingen nu zelf onderling gaan voeren en Roberto ter Hark en de VVD nemen daar het voortouw in. Men verwacht nog voor het Paasweekend met een update te komen.

Foto screenshot. 

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.