Datum: 26-01-2022 - 17:59

 

12
jan
'22
Gemeenteraad wordt op de hoogte gesteld van de uitdagingen binnen het leerlingenvervoer.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers

Gemeenteraad wordt op de hoogte gesteld van de uitdagingen binnen het leerlingenvervoer.

Er zijn nog steeds serieuze uitdagingen binnen het leerlingenvervoer in de gemeente Noordwijk. Al eerder werden vragen van diverse fracties beantwoord over misstanden in het leerlingenvervoer. Met een brief wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen binnen het leerlingenvervoer…

In de regio zijn er 15 vacatures voor chauffeurs. De personeels- en chauffeurstekorten zijn enorm in de gehele vervoerssector. Dat maakt het, naast de krapte is er ook quarantaine, ziekte en verloop onder het personeel, lastig om de dienstverlening op optimaal niveau te krijgen en te houden. Vervoerder Noot doet zijn uiterste best om het leerlingenvervoer te blijven uitvoeren. Tot nu toe heeft Noot alle routes kunnen rijden zodat alle kinderen naar school en thuis worden gebracht.

Echter vragen de omstandigheden om creatieve oplossingen waardoor niet altijd de gewenste kwaliteit wordt geleverd. Zieke chauffeurs moeten worden vervangen en de vervangende chauffeurs zijn niet altijd op de hoogte van de juiste adressen, afspraken, routes etc. of bekend met de gemeente en de kinderen. Daardoor gaan routes dan niet altijd volgens de gemaakte afspraken.

Dit geeft onrust bij kinderen en ouders. De gemeente neemt deze signalen serieus. Ze zijn intensief in contact met de vervoerder en dragen mogelijke oplossingen aan zoals contact met Provalu die mogelijk mensen beschikbaar hebben die geïnteresseerd zijn om als chauffeur te worden opgeleid. Ook worden er vrijwilligers gezocht via organisaties.

Het plan om ritten samen te voegen en meerdere kinderen in een taxibus te plaatsen is ook ingezet, echter duren deze ritten dan langer dan de kinderen gewend zijn en kan het onrustiger zijn in de taxibus. Ook dat is niet gewenst, maar het is ook geen optie om ritten te schrappen.

Ook de communicatie tussen de vervoerder en ouders blijft een belangrijk aandachtspunt. De gemeente spreekt de vervoerder regelmatig hierover aan. Er gaat meer aansturing gegeven worden aan de chauffeurs die invallen vanuit een andere regio en er wordt gewerkt aan een nieuw communicatieprotocol. Er komt later in het jaar een app beschikbaar waarin bijvoorbeeld real-time informatie staat over ritten, vertragingen of veranderingen in routes.

In januari is er een gesprek gepland met betrokken ouders en diverse wethouders van meerdere gemeenten over het leerlingenvervoer.

Het belang van het kind staat voorop. Alle kinderen in het aangepast vervoer worden elke dag dat zij vervoer nodig hebben in de routeplanning opgenomen. Dit is een inspanning van jewelste, maar het lukt de vervoerder om de planning rond te krijgen. De vervoerder zet zich met heel veel zorg in om alle uitdagingen het hoofd te blijven bieden en de gemeente blijft er op toe zien dat de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.