Datum: 24-09-2023 - 00:05
06
nov
'21
Nieuwe tentoonstelling bij MoCA: ‘Grensverleggers’.
Geschreven door MoCA
Foto's Redactie BON

Nieuwe tentoonstelling bij MoCA: ‘Grensverleggers’.

Innovative Dutch Comic Artists We zijn in ons land gezegend met een grote hoeveelheid striptalent. Dat is eigenlijk altijd zo geweest. Vanaf het eerste moment dat er strips gemaakt werden, waren er tekenaars of schrijvers die in een groter taalgebied wereldfaam hadden kunnen bereiken….

Het beste van Nederland
Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen favorieten en in een tentoonstelling over ‘het beste van Nederland’ verdienen ze allemaal een plaats. En dan had je een museum ter grootte van een voetbalstadion nodig gehad om ze allemaal recht te doen.

Eénentwintig tekenaars
Voor de tweede tentoonstelling van het MoCA hebben we ervoor gekozen om éénentwintig tekenaars te laten zien, die met hun stripwerk en alles daarbuiten nieuwe deuren hebben geopend. Mensen die de weg wezen, hebben laten zien wat er mogelijk was. In sommige gevallen, zoals bij Marten Toonder, met heel veel navolgers of medewerkers die het anders helemaal alleen hadden moeten doen. Soms, zoals bij Gerrit de Jager en Eric Schreurs, in een soort school van gelijkgezinden. Soms door te laten zien dat eigenheid commercieel kan zijn, zoals Hanco Kolk en Peter de Wit. En soms ook helemaal in hun eentje, zoals Jean Dulieu of Peter de Smet, die geen navolgers hebben, maar wel velen hebben geïnspireerd. Of stripmakers die nog maar net beginnen, maar nu al deuren hebben opengezet naar de toekomst, zoals Typex of Coco Ouwerkerk.

Kom kijken en genieten
“Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde,” zong Bram Vermeulen in het gelijknamige nummer. “Het water gaat er anders dan voorheen.” En: “Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten. Ik leverde ‘t bewijs van mijn bestaan.” De stripmakers in deze tentoonstelling hebben een flinke steen geworpen. De rimpels daarvan zullen nog vele jaren te voelen zijn.

Kom kijken en genieten van de originele tekeningen van de 21 Grensverleggers.

Foto’s: Renee Korbee 

{gallery}15331{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.