Datum: 27-09-2023 - 17:06
02
nov
'21
Familie Heineken is de gulle gever voor de nieuwbouw en uitbreiding Museum Noordwijk.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Familie Heineken is de gulle gever voor de nieuwbouw en uitbreiding Museum Noordwijk.

Vanmiddag werd in Museum Noordwijk onder beperkte publieke belangstelling bekend gemaakt wie de gulle gever zou zijn van een flinke financiële bijdrage om de langgekoesterde wens van nieuwbouw en uitbreiding van Museum Noordwijk mede mogelijk te maken….

De voorzitter van Museum Noordwijk, Henk Kok, opende de middag met een openingswoordje. Burgemeester Wendy Verkleij volgde daarna met een speech. Zij refereerde aan de tijd die het gekost heeft en alle hordes die genomen moesten worden om de plannen, de voorbereidingen en de financiering rond te krijgen.

Tegelijk met de nieuwbouw van het museum wordt een ingrijpende verbetering van het Jan Kroonsplein mee genomen. Het pand aan de Nicolaas Barnhoornweg 44 wordt bij het museum getrokken. De Blauwdotterzaal wordt gerenoveerd. Er komt een verdieping op de Blauwdotterzaal en een nieuwbouw op de hoek van het Jan Kroonsplein en de Parallel Boulevard. Met deze plannen wordt Museum Noordwijk uitgebouwd en getransformeerd tot een modern, aanspreken interactief museum dat aan een prachtig pleintje ligt.

Al die plannen lukken alleen met hulp uit de samenleving, met gedreven mensen en vrijwilligers, vrienden en gulle gevers. De drive erachter is de liefde voor de geschiedenis, de cultuur en het verhaal van Noordwijk.

Daarna was het woord aan Charlene de Carvalho-Heineken. Het is vooral aan haar moeder, Lucille Heineken, te danken dat ze er mocht staan vanmiddag, zo vertelde ze bij de opening. Het was haar idee, nadat ze een brief had ontvangen in 2017 van het museum, om het museum te gaan steunen. Mevrouw Heineken komt oorspronkelijk uit Kentucky, en was als jong meisje nooit buiten Amerika geweest. Meneer Heineken had zijn roots in Noordwijk liggen, en toen hij voor zijn werk in Amerika terecht kwam, ontmoette hij daar zijn toekomstige vrouw. 

Meneer Heineken nam zijn geliefde mee naar Nederland, Noordwijk. De moeder van de heer Heineken had ondertussen een stuk duin gekocht en had daar huisjes neergezet voor haar kinderen, zomerhuisjes, met het idee dat iedereen dan gezellig bij elkaar zou zijn. In het begin was het huis De Ark een klein huisje dat vrij was, en daar ging het verliefde stel wonen. Mevrouw Heineken heeft daarmee vanaf haar 22e tot haar 95e in Noordwijk gewoond. 

Ze is er nooit meer weg gegaan, ondanks alle mooie plekken overal ter wereld waar ze geweest is, voelde Noordwijk steeds als thuis komen. De natuur, het strand, de zonsondergang, ze kreeg er nooit genoeg van. Het is de plek waar ook Charlene is geboren en groot gebracht. Ook zij heeft nog steeds datzelfde gevoel als ze in Noordwijk terug komt. 

Mevrouw Heineken is uiteindelijk lid geworden van het Genootschap van Oud Noordwijk, omdat ze ook hield van de geschiedenis van Noordwijk. Ze las met plezier de Blauwdotter, en nam graag bezoek mee naar het Museum Noordwijk. Ze was altijd zeer te spreken over de vrijwilligers en de hartelijke ontvangst. Zo kwam ook het idee dat ze iets terug wilde doen voor het dorp waar ze zoveel van genoten heb en waar ze met zoveel plezier gewoond en geleefd heb. 

Toen de vraag kwam van Museum Noordwijk, hoefde er dus niet lang over nagedacht te worden. Het ontroerde Charlene om vanmiddag in het museum te zijn. Het enthousiasme, doorzettingsvermogen en de passie binnen het museum, ondanks de obstakels, vindt ze heel bijzonder. Ze kijkt echt uit naar het uiteindelijke resultaat van de nieuwbouw en uitbreiding. 

Er is een band tussen de familie Heineken en het dorp, ook de kinderen en kleinkinderen van Charlene komen hier graag. Ze is erg blij dat er op deze manier, met de financiële ondersteuning, een blijvend verband tussen de familie en Noordwijk ontstaan is. En dat het bijdraagt aan het erfgoed van Noordwijk, en de komende generaties. Dat maakt voor Charlene de cirkel rond. 

Charlene ontving een aandenken en een prachtige Heineken taart werd aangesneden en verdeeld onder de genodigden, waarna er geproost werd. 

Foto’s: BON Wendy Weijers

 

{gallery}15313{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.