Datum: 02-10-2023 - 10:24
01
nov
'21
Update week 43: Coronanieuws en coronacijfers Duin- en Bollenstreek.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Update week 43: Coronanieuws en coronacijfers Duin- en Bollenstreek.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke week een overzicht van de coronacijfers in Nederland. BON plaats op dit moment de totaal cijfers van de afgelopen week in een nieuwsitem. Mocht er aanleiding toe zijn dan melden we u het laatste nieuws tussendoor. Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien....

Verschillende coronacijfers:
* De beste data die er volgens het RIVM op dit moment zijn, zijn de ziekenhuisopnames per gemeente. De coronakaart van het RIMV laat het aantal ziekenhuisopnames zien per 100.000 inwoners. Deze zijn voor u omgerekend naar het werkelijk aantal opnames per gemeente in de Duin- en Bollenstreek/Leiden en de totaalcijfers van de Regio Holland Rijnland.

* Het RIVM gepubliceerd sinds 16 april ook over het aantal mensen dat per gemeente is overleden na een besmetting met het coronavirus. Het gaat in deze kaart om patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alleen mensen die positief zijn getest op het virus, zijn hierbij meegenomen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk dus hoger.

* De 'oversterfte' tegenover de normale sterftecijfers per week per gemeente, in de Duin- en Bollenstreek en de totaalcijfers van de Regio Holland Rijnland. Let daarbij op: in kleine gemeenten kan het aantal overledenen sterk fluctueren. Een toe- of afname in een bepaalde week kan toeval zijn en hoeft niet het gevolg te zijn van de coronacrisis.

Klik hier voor alle cijfers t/m 31 oktober 2021.

Update 1-11-2021

GGD HM > Flinke stijging coronabesmettingen.
Er is opnieuw een flinke stijging van coronabesmettingen. Het aantal besmettingen stijgt in alle leeftijdsgroepen. Toch maakt de GGD Hollands Midden zich in het bijzonder zorgen over de zorg- en verpleeghuizen. Het percentage positieve testen onder 71+’ers is deze week gestegen (van 19%) naar 27%. Van de zorgmedewerkers testte 16% positief.

Stijging verandert werk GGD
Door deze stijging verandert het werk van de GGD ingrijpend. Om de gevolgen zo klein mogelijk te houden, zet de GGD het team clusters helemaal in voor het indammen van besmettingen onder kwetsbaren. Omdat juist kwetsbaren een groter risico lopen op ernstige ziekte en overlijden. Hoewel er door de stijging meer clusters van besmettingen zijn, betekent dit dat bedrijven, kinderopvang- en onderwijsinstellingen en andere organisaties niet meer door de GGD worden gebeld over een cluster. Een cluster bestaat uit drie of meer besmettingen verbonden aan één plaats en tijd.

Contact met zorg- en verpleeghuizen
Vanwege de stijging hebben alle zorg- en verpleeginstellingen in de regio een brief ontvangen. Gezien de situatie vraagt de GGD hen, in afwachting van landelijke adviezen, de bestaande adviezen streng op te volgen en extra maatregelen in te voeren. Voorbeelden van extra maatregelen zijn het opnieuw invoeren van het mondkapje en de 1,5 meter afstand.

Afschalen scholenteam
De zorgelijke situatie bij zorg- en verpleeghuizen betekent ook dat de GGD de medewerkers van het scholenteam tijdelijk inzet op andere werkzaamheden. De scholen zijn hierover geïnformeerd. Bij een besmetting neemt de GGD tijdelijk geen contact meer op met kinderopvang- en onderwijsinstellingen. Scholen zijn nu zelf verantwoordelijk om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. De instellingen hebben een beslisboom ontvangen om tot een goede afweging te komen. De GGD blijft wel bereikbaar voor vragen en voor overleg over maatregelen.

Testen zonder afspraak op nieuwe testlocatie in Lisse
Op 1 november opent een nieuw testlocatie in Lisse. Namelijk aan de Kanaalstraat 77a. Op deze locatie start de GGD met een proef: testen zonder afspraak. Als jij klachten hebt, kun je tussen 09.00-11.00 zonder afspraak langskomen voor een test. Je wordt getest met een reguliere PCR-test. De uitslag volgt binnen 48 uur. Voor een test op alle andere GGD-locaties, en in Lisse tussen 11.00-12.00, moet je nog wel een afspraak maken. Een afspraak maak je via www.coronatest.nl of 0800-1202.

Update 24-10-2021

Stijging coronabesmettingen
Afgelopen week was er een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen. Het percentage mensen dat positief testte op corona steeg van 12,1% naar 14,3%. 

De stijging heeft aan de ene kant te maken met het loslaten van de 1,5 meter maatregel. De andere reden is dat het griepseizoen is begonnen. Hierdoor hebben meer mensen klachten als neusverkoudheid en hoesten. Omdat meer mensen zich laten testen, worden er ook meer besmettingen gevonden. De GGD Hollands Midden verwacht dat het aantal testen de eerstvolgende weken zal blijven stijgen. De GGD vond de meeste besmettingen bij mensen die niet-gevaccineerd zijn.

Vaccinatiestatus Positief getest: 

Volledig gevaccineerd: 8,6%

Deels gevaccineerd 10,3%

Niet gevaccineerd 26,4%

Van de niet-gevaccineerden gaat het voor één derde van de gevallen om 0-10-jarigen. Kinderen tot 12 jaar krijgen geen vaccin omdat zij te jong zijn. Als we de kinderen tot 12 jaar niet meetellen, test 30% van de niet-gevaccineerden positief op corona.

In totaal lieten 699 mensen zich afgelopen week testen na een positieve zelftest. Daarvan testte 88,4% ook positief na een test bij de GGD.

Voor het laatst
Na 31 oktober stopt de GGD met zes prikbussen. Ook in Noordwijk stopt de bus. Er zijn in Noordwijk 603 prikken gezet. Je kunt alleen aankomende week nog naar de prikbus toe voor een vaccin. Dat is op donderdag tussen 11-17 op het Rederijksplein.

Derde prik voor mensen met afweerstoornis
Sinds vorige week kunnen mensen met een heel zwak immuunsysteem een derde prik tegen corona halen. De groep om wie het gaat krijgt een persoonlijke uitnodiging van zijn/haar arts van het ziekenhuis. De derde prik wordt alleen gezet op vertoon van die uitnodigingsbrief en een ID-bewijs. Mensen met een uitnodiging kunnen ook zonder afspraak naar een vaste locatie, prikbus of een pop-up locatie. Kijk op www.prikkenzonderafspraak.nl voor de precieze locaties.

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 83% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 82% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Update 17-10-2021

Hoger percentage positieve testen
Het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is sterk gestegen (van 8,6% naar 12,1%). Van de geteste inwoners is 58% volledig gevaccineerd, daarvan was 7,5% positief. Van de deels gevaccineerden is 9,8% positief en van de niet gevaccineerden 22,6%.

De meeste testen zijn afgenomen onder 21 t/m 30 jarigen, gevolgd door de 11 t/m 20 jarigen. Het percentage positieve testen is bij alle leeftijdsgroepen gestegen, behalve bij de inwoners van 71 jaar en ouder. Het hoogste percentage is nog steeds te vinden bij de 0-10 jarigen (16%). Het percentage bij de 11-20 jarigen is deze week sterk gestegen (van 8% naar 15%)

De GGD verwacht dat het aantal testen de eerstvolgende weken zal stijgen. Dat heeft aan de ene kant te maken met het loslaten van de 1,5 meter maatregel. De andere reden is dat het griepseizoen weer is gestart. Hierdoor hebben meer mensen klachten als neusverkoudheid en hoesten. 

Update 11-10-2021

Prikbus nog t/m donderdag 28 oktober 2021 in Noordwijk
Het is nog t/m donderdag 28 oktober 2021 mogelijk om in Noordwijk zonder afspraak een vaccinatie te halen in de prikbus van de GGD Hollands Midden. De bus staat elke donderdag tussen 11:00 en 17:00 uur op het Rederijkersplein.

Geen afspraak nodig
Tot nu toe is er veel animo voor de prikbus op het Rederijkersplein. Een afspraak maken van te voren is niet nodig. Iedereen die 12 jaar (met toestemming van ouders) of ouder is, kan hier elke donderdag zonder afspraak tussen 11:00 en 17:00 uur het Pfizer-vaccin ontvangen. De GGD hoopt met deze service nog meer mensen te vaccineren en te beschermen tegen corona. Ook mensen met prikangst of twijfels zijn welkom in de prikbus. Er is altijd een corona arts aanwezig die graag informatie geeft en alle vragen beantwoordt. Vergeet niet een ID-bewijs en mondkapje mee te nemen. Ter plekke wordt meteen een 2e afspraak ingepland.

Testen voor je reis
Sinds 1 oktober 2021 kun jij je niet meer gratis laten testen via ‘Testen voor je reis’. De overheid heeft in de maanden juli t/m september gratis coronatesten aangeboden via testenvoorjereis.nl. Begin juni was nog niet iedereen aan de beurt voor vaccinatie. Door de gratis test hadden die mensen geen financiële nadelen als ze op vakantie wilden.

Wil je nu op reis naar een land dat een coronabewijs vraagt? Dan heb je een testbewijs nodig als je niet gevaccineerd bent of geen herstelbewijs hebt. Het maakt niet uit of je reisbestemming binnen of buiten Europa ligt. Je kan je laten testen op een commerciële testlocatie. Een overzicht van locaties vind je op de website van Testen voor Toegang. De kosten betaal je zelf.

Het is niet mogelijk om je te laten testen door de GGD. De GGD test namelijk alleen bij klachten. 

Update 04-10-2021

Voorlopig één testbus in Hollands Midden. (GGD-HM)
Er komt voorlopig één testbus in Hollands Midden. Het aantal testen bij de GGD Hollands Midden neemt hard af. Daarom is het niet langer nodig om met meerdere testbussen te rijden. Lees meer. 

Update 20-09-21

CoronaCheck-app
Afgelopen week kondigde het kabinet aan dat je vanaf 25 september een een QR-code nodig hebt om toegang te krijgen tot Nederlandse horeca, cultuur en evenementenbranche. Hoe zit het precies met die QR-code? Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Update 13-09-21

ISD Bollenstreek: Laatste mogelijkheid om TOZO 5 en TONK aan te vragen
Klik hier voor meer informatie.

Update 06-09-21

Brief van burgemeester Wendy Verkleij aan alle inwoners.
Afgelopen week schreef burgemeester Wendy Verkleij een brief aan alle inwoners. Klik hier voor de brief.

Uitvoering Tozo
Tot en met 30 juni 2021 konden ondernemers Tozo 4 aanvragen. Vanaf 1 juli 2021 geldt Tozo 5. De voorwaarden voor Tozo 5 zijn hetzelfde als Tozo 4. Ondernemers die Tozo 4 hadden krijgen geen automatische verlenging voor Tozo 5. Daarvoor is op basis van de regelgeving een nieuwe aanvraag nodig. Klik voor meer informatie op deze link.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) verruimd
Vanaf medio maart 2021 kunnen huishoudens die voldoen aan de voorwaarden voor de TONK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 een aanvraag indienen. In de praktijk werd er weinig aanspraak op de TONK gemaakt. Het Rijk heeft de TONK verlengd van 1 juli 2021 tot 1 oktober 2021 en in juni 2021 is besloten om de voorwaarden voor de TONK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 te verruimen. Klik hier voor meer informatie.

Door de verruiming van de voorwaarden is het aantal aanvragen voor de TONK toegenomen van 57 in mei 2021 naar 88 in augustus 2021. Belangrijkste redenen van de afwijzing TONK zijn: te hoog inkomen of vermogen (waarvan een aantal na verruiming beleid alsnog is toegekend), huurtoeslag als voorliggende voorziening, geen inkomensterugval of kale huur onder de huurtoeslaggrens.   

GGD Hollands Midden ondersteunt onderwijs- en kinderopvangorganisaties
Een speciaal team van de GGD Hollands Midden ondersteunt al langere tijd onderwijs- en kinderopvangorganisaties. Zo nu ook bij het veilig opstarten na de vakantie. De maatregelen zijn veranderd en daar helpt de GGD hen wegwijs in te worden. Ze geven voorlichting en zijn telefonisch bereikbaar voor vragen. Bij een besmetting zijn ze er snel bij om adviezen te geven en om zo de verspreiding tegen te gaan. Zo dragen we ons steentje bij aan het continueren van het onderwijs.

Update 30-08-21

Flexibiliteit in op- en afschalen van testen: mobiele testbussen.
Doordat meer mensen zich hebben laten vaccineren is de vraag naar testen de laatste tijd sterk afgenomen. Vanaf zondag 29 augustus sluiten we dan ook de testlocatie in Katwijk. De testlocaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn blijven geopend. Tegelijkertijd houdt de GGD HM rekening met een mogelijke stijging van het aantal besmettingen en dus de behoefte aan testcapaciteit.
Die stijging kan veroorzaakt worden door terugkerende vakantiegangers uit het buitenland. Reizigers wordt namelijk geadviseerd zich te laten testen.

Daarnaast kan de start van het nieuwe schooljaar zorgen voor meer besmettingen en daarmee de vraag naar meer risicogericht testen. Om snel en flexibel op allerlei plekken uitbraken van besmettingshaarden te kunnen opsporen gaat de GGD HM vanaf september werken met mobiele testbussen. Deze worden ook ingezet om te testen waar een mogelijke stijging van het aantal besmettingen te verwachten is. Zonder afspraak daar testen waar het nodig is.

Resultaten nieuw gedragsonderzoek: recente opleving van het virus zorgt voor meer draagvlak voor maatregelen.
Tijdens de vorige meting waren er minder mensen voorstander van het vasthouden aan de basismaatregelen. In deze laatste meting, van begin augustus, zien we dat het draagvlak onder deelnemers deze ronde gelijk gebleven of zelfs weer is gestegen. Het vermijden van drukke plekken, 1,5 meter afstand houden, het thuiswerken en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer krijgt van de deelnemers weer meer steun.

Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met de recente opleving van het virus, de deelnemers voelen weer meer dreiging van het virus. In deze meting is voor het eerst aan de deelnemers gevraagd of zij hun huis voldoende luchten: vrijwel iedereen heeft een raam open of ventileert het huis als ze thuis zijn en vier van de vijf deelnemers heeft een raam/ventilatie open tijdens bezoek. Deze resultaten komen uit de 14e meting van het gedragsonderzoek corona. Bekijk het dashboard op www.eengezonderhollandsmidden.nl met daarin meer resultaten, zoals het vaccineren van kinderen, het bezoeken van kwetsbaren en het testgedrag van de deelnemers.

Update 29-08-21

Terug van vakantie? Doe een zelftest!
Iedereen die uit het buitenland naar Nederland (terug)komt krijgt het advies zich na aankomst te testen op corona. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Welke test je gebruikt hangt af van het land waar je vandaan reist. Meer informatie daarover lees je op de website van de Rijksoverheid. Ga bij coronaklachten zoals hoesten of verkoudheid altijd in quarantaine. En maak een testafspraak bij de GGD.

Update 16-08-21

Sluiting priklocaties 
De grote piek van het vaccineren is achter de rug. Vandaag sluiten de vaccinatielocaties in Noordwijkerhout, Leiderdorp, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bergambacht. In de afgelopen tijd is er veel werk verzet op deze locaties. Er zijn bijna 1 miljoen vaccinaties gezet in regio Hollands Midden.

Laat je testen na terugkeer uit buitenland 
Kom je terug van vakantie uit het buitenland? Laat je dan testen! Ook als je volledig gevaccineerd bent. Welke test je gebruikt, hangt af van het land waar je vandaan reist. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.

Update 02-08-21

Prikken zonder afspraak bij de GGD 
Vanaf maandag 2 augustus start de GGD Hollands Midden met prikken zonder afspraak. Iedereen die nog geen eerste prik heeft gehad, kan binnenlopen voor een vaccin. Je hebt geen afspraak nodig. De inloop zonder afspraak kan op alle vaccinatielocaties in de regio. Doordeweeks is de inloop open van 09.00-12.00 en in het weekend van 10.00-13.00. Vaccineren zonder afspraak is alleen mogelijk voor de eerste prik. Klik hier voor meer informatie en de locaties. Een aantal locaties sluiten per 16-08-21, zie bericht hieronder.

Update 26-07-21

Prikbus GGD
Wegens succes blijft de prikbus van de GGD nog wat langer staan op het Andreasplein in Katwijk. Elke dinsdag tot eind augustus kun je hier terecht tussen 10.00-18.00 zonder afspraak. Dit geldt voor de eerste prik. Ter plaatse wordt een afspraak gemaakt voor de tweede prik. Vergeet je mondkapje en identiteitskaart niet. 

Nieuwe fase vaccinatiestrategie
Het is niet meer nodig om zeven vaccinatielocaties te hebben. De GGD houdt daarom drie locaties tot het einde van het jaar open. De locaties die openblijven zijn Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. 

Als gevolg van de nieuwe fase sluit de GGD per 16 augustus de vaccinatielocaties in Noordwijkerhout, Leiderdorp, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bergambacht. De GGD gaat in ruil daarvoor wel iets nieuws doen. Namelijk met mobiele teams ‘de wijk in’. Mobiele vaccinatieteams gaan afwisselend op meerdere pop-up locaties in de regio vaccineren. De GGD zet de pop-ups tot november in, maar mogelijk langer als dat nodig is. De komende tijd wordt duidelijk hoe de planning er precies uitziet en waar de pop-up locaties komen.

Update 19-07-2021

Prikbus GGD 
Op 20 juli staat er als proef een prikbus in Katwijk. Wil je gevaccineerd worden? Kom dan op 20 juli tussen 10:00-18:00u (zonder afspraak) langs op het Andreasplein in Katwijk voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin. Met één prik ben je volledig gevaccineerd. Neem je identiteitsbewijs en een mondkapje mee. 

Opnames patiënten in ziekenhuizen weer gestegen
Opnieuw is het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen. In totaal liggen er nu 311 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen kwamen er het afgelopen etmaal 42 patiënten bij en op de ic twee.

Zaterdag lagen er 284 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrijdag 265 en donderdag 230. Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd, ondanks de lichte daling van vandaag, hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic’s en op de verpleegafdelingen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers, zei eerder deze week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten zal stijgen tot circa 800.

Update 12-07-2021

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer
Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. 

Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.

Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn. Klik hier voor alle maatregelen.

Voorwaarden TONK verruimd
De voorwaarden om voor de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) in aanmerking te komen zijn met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 verruimd. Daarnaast is de TONK met drie maanden verlengd tot 1 oktober 2021. Klik hier voor alle informatie.

Update 05-07-2021

Op vakantie? Gratis testen bij de GGD
Vanaf 30 juni test de GGD vakantiegangers met een gratis PCR-test. Bij een negatieve uitslag krijgt u ook digitale non-COVID verklaring zodat u aan de grens kunt bewijzen dat u negatief getest bent. 

U kunt voor een afspraak bellen naar 0800 - 5005 (7 dagen per week tussen 08.00 - 20.00u). Dit gratis testen is mogelijk in juli en augustus op alle testlocaties van de GGD in Hollands Midden. Klik hier voor alle info.

Vragen over CoronaCheck-app of Testen voor Toegang?
Heb je een vraag over de CoronaCheck-app of wil je een wijziging doorgeven? Bel dan niet naar de GGD Hollands Midden, maar neem contact op met de CoronaCheck helpdesk. Bel 0800-1421 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kom je er niet doorheen? Probeer het dan later nog eens.

Heb je een vraag over Testen voor Toegang?Op de website www.testenvoortoegang.org vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de Testen voor Toegang helpdesk via 088-7770809.

Update 28-06-2021

Coronavragen over uw vakantie?
Raadpleeg de website van de Rijksoverheid of neem contact op met het regionale corona callcenter via 085-0782878 (7 dagen per week van 09:00 – 17:00). Je kunt ons ook een e-mail sturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gaat u op vakantie? Download dan ook de Reisapp. Zo blijft u op de hoogte van de maatregelen in uw vakantieland en leest u wat u moet doen.

Tot 1 juli bepaalt elk land zelf of en op welke voorwaarden zij reizigers toelaat. Meestal moet u een recente negatieve testuitslag van een COVID-test overhandigen en na aankomst op uw bestemming zeven dagen in quarantaine gaan. Op https://www.nederlandwereldwijd.nl leest u welke regels er gelden voor het land van uw bestemming.

Mondkapjesplicht blijft op test- en vaccinatielocaties
Vanaf zaterdag 26 juni vervalt de mondkapjesplicht in Nederland grotendeels. Waar de anderhalve meter niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Ook op onze vaccinatielocaties en teststraten blijft het noodzakelijk dat bezoekers en medewerkers een mondkapje dragen. Op vaccinatielocaties komen mensen die logischerwijs nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Dat vraagt extra aandacht om eventuele besmettingen zoveel als mogelijk te beperken door het mondkapje op deze locaties te gebruiken. Op de testlocaties komen mensen met corona gerelateerde klachten dus daar ligt het ook voor de hand dat een mondkapje verplicht blijft.

Update 21-06-2021

Publieksbalies weer open op donderdagavond
Met ingang van donderdag 17 juni 2021 zijn de publieksbalies in het gemeentehuis van Noordwijk op donderdagavond weer open. U moet van te voren wel een afspraak maken.

Vanwege het coronavirus zijn de openingstijden van de publieksbalies aangepast. Hierdoor was de avondopenstelling tijdelijk komen te vervallen. Nu coronamaatregelen landelijk versoepeld worden gaan de publieksbalies ook weer op donderdagavond open.

Afspraak maken
Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente. Een afspraak maken kan eenvoudig online. Het kan ook telefonisch. U kunt hiervoor bellen met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter
Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Nu zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. 

We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. Klik hier voor het volledige bericht.

Update 15-06-2021

Hoeveel mensen sterven er wekelijks in Nederland?
In week 22 (31 mei tot en met 6 juni 2021) overleden naar schatting bijna 3 000 mensen. Dat zijn ongeveer 200 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode, en ruim 200 meer dan in de week ervoor (2 777). Op basis van de schatting nam de sterfte in week 22 toe in alle leeftijdsgroepen. Er overleden vooral meer ouderen. Wilt u weten hoeveel personen overleden zijn aan het coronavirus (COVID-19)? Kijk dan op de website van het RIVM. Lees meer.

Vragen over corona, testen, vaccinatie en/of i.c.m. vakantie?
Raadpleeg de website van de Rijksoverheid of neem contact op met het regionale corona callcenter via 085-0782878 (7 dagen per week van 08:00 – 17:00). Je kunt ons ook een e-mail sturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gaat u op vakantie? Download dan ook de reisapp. Zo blijft u op de hoogte van de maatregelen in uw vakantieland en leest u wat u moet doen.

Update 07-06-2021

Brief burgemeester aan de gemeenteraad
De burgemeester heeft een nieuwe brief over de COVID geschreven aan de gemeenteraad. Klik hier om de gehele brief te lezen.

Alliantie bespreekt stand van zaken vaccinaties en versoepelingen
De afgelopen bijeenkomst van de Brede Maatschappelijke Alliantie stond in het teken van de stand van zaken van de vaccinaties in Noordwijk, de versoepelingen die het kabinet heeft doorgevoerd en het ophalen van ideeën over een 24 uurs feest als afsluitings- of reflectiemoment na de coronacrisis.
Klik hier voor het hele artikel.

Update 31-05-2021

In welke provincie overleden tijdens de tweede coronagolf meer mensen dan verwacht?
In de eerste negen weken van de tweede coronagolf in Nederland (week 39 tot en met week 47 van 2020) was de sterfte hoger dan verwacht. In die weken was de relatieve oversterfte het hoogst in Zuid-Holland (26 procent), gevolgd door Overijssel (20 procent). In Limburg is de oversterfte tijdens de tweede golf daarentegen laag (5 procent).

Als enige provincie is in Drenthe de oversterfte in de eerste negen weken van de tweede golf hoger dan in de eerste golf (week 11 tot en met week 19 van 2020). Groningen heeft in beide golven geen oversterfte gehad en Zeeland (nog) niet in de tweede golf. Lees meer.

Zijn er meer faillissementen?
Het CBS brengt tijdens de coronacrisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 00.00 uur gepubliceerd worden. In week 20 van 2021 zijn 34 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 9 meer dan in week 19. In de eerste 20 weken van 2021 zijn 748 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 745 minder dan in dezelfde periode van 2020. 

Op vakantie? Check op tijd geldigheid reisdocument
Stap voor stap krijgen we steeds meer ruimte door de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook de mogelijkheden om weer om vakantie te gaan worden steeds ruimer. Gaat u een reis boeken? Check dan alvast of uw paspoort of identiteitsbewijs binnenkort verloopt. Klik hier voor alle info van de gemeente Noordwijk.

Update 24-05-2021

Sterfte in week 19 licht gedaald
In week 19 (10 tot en met 16 mei 2021) overleden naar schatting 2 950 mensen. Dat zijn ongeveer 100 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode, en iets minder sterfgevallen dan in de week ervoor (2 974). Er overleden vooral meer mensen jonger dan 80 jaar. De sterfte onder Wlz-zorggebruikers is lager dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Van week 39 van 2020 tot en met week 6 van 2021 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Tot aan week 3 was er oversterfte. In de weken erna was er geen oversterfte en schommelde de sterfte rond de verwachte aantallen voor die periode. De schatting in week 19 ligt ongeveer 100 sterfgevallen boven de verwachting en binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties (op basis van de schatting is er dus geen oversterfte). Het RIVM registreerde 69 overleden COVID-19-patiënten in week 19 (stand 18 mei).

Aantal faillissementen 
In week 19 zijn 18 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) en 7 eenmanszaken failliet verklaard. In de eerste 19 weken van 2021 zijn 714 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 687 minder dan in dezelfde periode van 2020.

Update 17-05-2021

GGD geeft geen non-COVID verklaringen af
Het callcenter van de GGD Hollands Midden wordt veel gebeld over non-COVID verklaringen. Mensen willen op vakantie en willen een negatief testbewijs. De GGD geeft geen testbewijzen of non-COVID verklaringen af. De GGD voert testen uit in het belang van de publieke gezondheid. Dit doen we om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wat belangrijk is voor iedereen. En dus niet om ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Mensen die getest worden in onze teststraten ontvangen geen verklaring dat zij COVID-vrij zijn. Ook geven wij geen testuitslag 'zwart-op-wit' af. Een negatieve testuitslag zegt alleen maar dat u op het moment van testen niet besmet was met het coronavirus. Een dag later kan dat zomaar anders zijn.

Heeft u voor een reis een non-COVID verklaring nodig?
Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt. Zoek op internet op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Ook vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden meestal non-COVID verklaringen aan.

Sneltesten voor eindexamenkandidaten
Eindexamenleerlingen met (milde) coronagerelateerde klachten kunnen vanaf maandag 17 mei een sneltest doen op de GGD-testlocaties in Leiden of Gouda. De uitslag van de test volgt binnen 30 minuten na de testafname. Leerlingen kunnen vanaf 08.00 uur bellen voor een testafspraak met 085-0782878. Op die manier hoopt de GGD Hollands Midden dat eindexamenleerlingen met klachten snel weten of ze corona hebben. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij nog diezelfde dag naar school om eindexamen te doen.

Tonk-regeling
Heb je een forse inkomensterugval door de coronamaatregelen? Kun je de noodzakelijke kosten niet meer betalen? Dan is de TONK misschien iets voor jou. 
Klik hier voor meer informatie.

De Corona snelteststraat aan de Schulpweg in Noordwijkerhout is gesloten. Klik hier voor het bericht,

Update 10-05-2021

Bibliotheek helpt inwoners bij afspraak vaccinatie
De vaccinatiecampagne is op stoom. Komende weken verwacht de GGD de bevolkingsgroep 'jonger dan 65 jaar' uit te nodigen voor een vaccinatieafspraak. De bibliotheken gaan inwoners die daar behoefte aan hebben helpen bij het maken van hun prikafspraak.

Hulp van de bibliotheek
Voor een deel van onze inwoners is het maken van een afspraak voor een vaccinatieprik een ingewikkeld project. Dit omdat zij bijvoorbeeld een taalachterstand hebben en ze het lastig vinden om te bellen of formulieren in te vullen. Om vaccineren voor iedereen toegankelijk te maken ondersteunt de gemeente Noordwijk het initiatief van het Taalhuis en de Bibliotheek Duin- en Bollenstreek. Vanaf 10 mei 2021 kunnen bewoners die daar behoefte aan hebben hier terecht voor assistentie bij het maken van een prikafspraak.

Bellen met de GGD
Mensen die een uitnodiging in de brievenbus hebben ontvangen kunnen zelf een afspraak maken met de GGD. Dat kan telefonisch of digitaal. De hulp vanuit de bibliotheek bestaat uit het invullen van de gezondheidsverklaring, uitleg geven en het bellen naar de GGD. Na afloop krijgt de inwoner een duidelijke afsprakenkaart mee waarop staat aangegeven waar en wanneer de vaccinatie gehaald kan worden.

Inloopspreekuren Noordwijk en Noordwijkerhout
Mensen die een uitnodigingsbrief van de GGD hebben ontvangen kunnen vanaf 10 mei 2021 terecht bij de inloopspreekuren van de bibliotheken in de gemeente Noordwijk. De bibliotheken zijn alleen voor dit doel geopend. Een afspraak maken is niet nodig. De inloopspreekuren zijn in de Bibliotheek Noordwijk op donderdag tussen 11:00 uur en 13:00 uur. In de Bibliotheek Noordwijkerhout op woensdag tussen 16:00 uur en 18:00 uur. Neem de brief van de GGD en uw identificatiebewijs (paspoort of rijbewijs) mee.

Brede maatschappelijke alliantie Noordwijk: Psychologische gevolgen van de coronacrisis
De meest recente bijeenkomst van de Brede maatschappelijke alliantie stond in het teken van de psychologische gevolgen van de coronacrisis in onze gemeente. Er worden directe aanpakken ontwikkeld gericht op ‘eenzaamheid jongeren’ en ‘fit blijven’ en ‘rouwverwerking’

Het welzijn van inwoners uit de gemeente
Woensdag 28 april 2021 vond opnieuw een bijeenkomst plaats van de Brede maatschappelijke alliantie. De 4e bijeenkomst van dit jaar. Nadat vorige maand werd gesproken over de verantwoorde opening van Noordwijk, de zogenaamde Noordwijk OpenUp, stonden dit keer de psychologische en sociale gevolgen van de coronacrisis op de agenda. Kortom: het welzijn van onze inwoners. Klik hier om het gehele verslag van de bijeenkomst te lezen.

Update 03-05-2021:

Covid19 update Burgemeester Wendy Verkleij, klik hier.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.