Datum: 08-12-2021 - 01:55
21
okt
'21
Inzamelactie “Drop je knife” groot succes.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Inzamelactie “Drop je knife” groot succes.

Afgelopen week konden mensen die een illegaal (steek)wapen hadden deze anoniem en zonder gevolgen inleveren op politiebureau’s in 218 gemeenten in Nederland. Ook de Eenheid Den Haag deed uiteraard mee aan deze actie. In district Leiden-Bollenstreek konden o.a. in Noordwijk en Katwijk (steek)wapens worden ingeleverd….

Dat de actie een succes was bleek wel uit de hoeveelheid (steek)wapens die ingeleverd zijn in de regio van Eenheid Den Haag. Maar liefst 505 wapens zijn anoniem bij de politie terecht gekomen. Met de eerdere actie in mei 2021, waarmee 669 wapens  zijn opgehaald, zijn er heel wat wapens van straat gehaald. Alle ingeleverde wapens worden vernietigd in de schredder op een geheime locatie.

De redactie van Blik Op Noordwijk was te gast op het politiebureau in Leiderdorp waar alle ingeleverde wapens op een grote tafel lagen uitgestald. Van simpele keukenmesjes tot echte pistolen, het assortiment was nogal breed te noemen. Echte vuurwapens mochten niet in de bak ingeleverd worden, maar werden thuis opgehaald door agenten in burger. Er zijn 11 vuurwapens opgehaald in de regio. Als dan uit controle blijkt dat het vuurwapen niet gebruikt is bij misdrijven volgt er geen strafvervolging. Politieagent Jasper van der Duin, projectleider wapen inleveractie Politie Eenheid Den Haag, geeft op onderstaande video nadere uitleg over de actie.

Twee presentatoren van de televisiezender EO hebben naar aanleiding van de inzamelactie een documentaire gemaakt (drop it) over het gebruik van wapens op straat door jongeren. Ze gingen mee op pad met de politie in Den Haag en spraken met daders, slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers. 

Na de inleveractie gaat Haagse kunstenaar David Bade aan de slag met de versnipperde wapens. Hij gaat van de stukken metaal en kunststof een kunstwerk maken, gericht op het aanwakkeren van het gesprek over veiligheid op straat en op school. Aan het einde van het jaar zal het kunstwerk onthuld gaan worden. 

Foto’s/video: BON Wendy Weijers

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.