Datum: 28-09-2023 - 04:24
13
okt
'21
Ambtsketens officieel overgedragen aan Museum Noordwijk en NoVaTo.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Ambtsketens officieel overgedragen aan Museum Noordwijk en NoVaTo.

Vanmiddag heeft burgemeester Wendy Verkleij de oude ambtsketens van de oude gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout/De Zilk overgedragen aan respectievelijk Museum Noordwijk en NoVaTo (Noordwijkerhout Van Toen). Door de fusie van de gemeenten waren er maar liefst drie ambtsketens, naast de oude twee ook nieuw ontworpen ambtsketen voor de huidige gemeente Noordwijk….

6 juli 2017 was een historische dag voor de gemeente Noordwijk en Noordwijkerhout/De Zilk. Op deze dag werd door alle gemeenteraden met het ‘herindelingsadvies’ de samenvoeging van de gemeenten vastgesteld. Op 2 januari 2019 werden de gemeenteraadsleden en wethouders van de nieuwe gemeente Noordwijk geïnstalleerd.

Na ruim 7 eeuwen was het grondgebied dat leenheer Hugo van Noordwijk verdeelde tussen zijn zonen Gerard en Willem, Nortich en Nortich in den Houte, weer samengevoegd tot één grondgebied, de gemeente Noordwijk.

Er werd een verzoek ingediend bij de Hoge Raad van Adel voor een nieuw gemeentewapen. Tot er een nieuw gemeentewapen was en een nieuwe ambtsketen werden de ambtsketens van toenmalige burgemeesters Jan Rijpstra en Gerrit Goedhart samengevoegd tot een tijdelijke ambtsketen.

Burgemeester Wendy Verkleij had de eer om een gloednieuwe ambtsketen in ontvangst te nemen met het nieuwe gemeentewapen. Ze draagt hem met trots bij alle gelegenheden waar een burgemeester een ambtsketen hoort te dragen. Met een stukje geschiedenisles legde de burgemeester aan de genodigden uit over het ontstaan en gebruik van de ambtsketen in 1852.

Daarna was het tijd voor de officiële ondertekening en met trots werden de ambtsketens in ontvangst genomen door de afgevaardigden van Museum Noordwijk en NoVaTo.

De ambtsketens blijven eigendom van de gemeente Noordwijk maar door de bruikleenovereenkomst kunnen alle inwoners bij de betreffende musea de ambtsketens bewonderen.

Foto’s: BON Wendy Weijers

{gallery}15227{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.