Datum: 23-10-2021 - 16:47
27
sep
'21
Alle kinderen mogen meedoen, gemeente Noordwijk tekent samenwerkingsovereenkomst met Stichting Leergeld. 
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijk

Alle kinderen mogen meedoen, gemeente Noordwijk tekent samenwerkingsovereenkomst met Stichting Leergeld. 

Wethouder Dennis Salman, scheidend voorzitter Gert versluis en voorzitter Gerrie Corino van Stichting Leergeld Leiden en Omstreken hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Voor de komende vier jaar zal de gemeente Noordwijk in opbouwende fases subsidie verlenen aan de stichting. Binnen de gemeente Noordwijk valt ongeveer 5% van de huishoudens onder de armoedegrens….

431 kinderen wonen in deze huishoudens. Kinderen uit deze huishoudens kunnen via de stichting financiële bijdragen ontvangen voor activiteiten binnen en buiten school, dus bijvoorbeeld ook voor een sportclub of muzieklessen.

In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen!

Via 112 lokale Leergeld stichtingen, die samen actief zijn in 74% van alle Nederlandse gemeenten, biedt zij deze kinderen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt hen hiermee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.

Kinderen lijden onder financiële problemen binnen gezinnen, en daar wil de gemeente Noordwijk wat aan doen. De gemeente is uitgekomen op Stichting Leergeld Leiden en Omstreken. Zij zijn gespecialiseerd in een tegemoetkoming waar in een gezin gebrek aan is. Bij buurgemeente Teylingen is gepolst hoe dat werkt en dat blijkt wel een belangrijke toegevoegde waarde te zijn, ook om de armoede voor kinderen te doorbreken. De stichting is er voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar.

De werkwijze van de stichting is niet moeilijk. Laagdrempelig via de website kan een gezin zichzelf aanmelden. De stichting werkt met vrijwilligers (intermediairs) die zich inzetten voor Leergeld en zij hebben de contacten met de gezinnen. De intermediair wordt voor langere tijd aan het gezin verbonden. De stichting bestaat uit medeburgers en is geen instantie. Alle partijen die op de hoogte zijn van de stichting kunnen doorverwijzen, zoals gemeente, huisarts, voedselbank etc. maar gezinnen moeten zich wel zelf aanmelden. Het zijn zeer diverse gezinnen die zich aanmelden, financiële problemen kunnen tenslotte iedereen overkomen. 

Per kind wordt er gekeken wat er nodig is. De stichting werkt in natura, zij betalen en schaffen aan of reiken een cheque uit aan het gezin waarmee het naar een gecontracteerde winkel kan om de benodigde spullen aan te schaffen. Dat zijn over het algemeen lokale winkeliers zodat de uitgaven binnen de gemeente blijven. Gezinnen moeten wel kunnen aantonen dat ze geen financiële middelen hebben omdat de stichting hun uitgaven ook moet verantwoorden. 

De stichting is afhankelijk van subsidies van particulieren, gemeenten en het Ministerie van Sociale Zaken.

Binnen de gemeente Noordwijk zijn er de eerste maand al 100 kinderen aangemeld. Vooral het begin van het schooljaar is een drukke tijd als blijkt dat ouders de middelen niet hebben om bijvoorbeeld de benodigde schoolspullen aan te schaffen. Kinderen tussen de 12/13 jaar uit de gemeente Noordwijk die dit jaar naar de middelbare school gaan hebben daarom een brief gehad van de gemeente om te wijzen op de stichting. En dat heeft dus resultaat gehad, gezien de hoeveelheid aanmeldingen.

Er is een nieuwe wet per 1 augustus 2021 die zegt dat scholen geen kinderen meer mogen uitsluiten bij activiteiten die niet door ouders betaald kunnen worden. De school moet dan zelf voor de financiën zorgen. Daarom kan Stichting Leergeld geen middelen meer verstrekken voor dit soort aanvragen. 

Er zijn tussen de 35/40 intermediairs actief bij de stichting, nieuwe intermediairs krijgen een interne opleiding die bestaat uit uitleg over hoe het is om in armoede te leven, psychische gevolgen, de werkwijze, wat kan er en wat niet, en er wordt uitleg gegeven over de sociale kaart. Intermediairs zijn altijd nodig, een vooropleiding is niet belangrijk, levenservaring is het belangrijkste. Aanmelden of meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 071-2074118.

Foto/interview: BON Wendy Weijers

Meest populair

  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • Explosie en explosief gevonden: update: burgemeester sluit ‘Home’ aan de Grent.