Datum: 28-09-2023 - 03:47
26
sep
'21
Taalklas Duin- en Bollenstreek in Noordwijkerhout is 'Goed Bezig' met project voeding. (foto's)
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Taalklas Duin- en Bollenstreek in Noordwijkerhout is 'Goed Bezig' met project voeding. (foto's)

Kinderen van 6-12 jaar die korter dan een jaar in Nederland zijn en geen Nederlands spreken gaan naar de Taalklas Duin- en Bollenstreek. De Taalklas is met meerdere groepen gevestigd op de Duin en Dal 1a in Noordwijkerhout, in het gebouw waar ook een kinderopvang gehuisvest is. De Taalklas is een project van de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, het uitvoerend schoolbestuur...

van het project is Stichting Sophia Scholen. Het doel van de Taalklas is om kinderen in ongeveer één jaar voldoende (basis)kennis van de Nederlandse taal bij te brengen, zodat zij kunnen starten op een Nederlandse school. 

Een groot deel van de tijd richt zich op het leren spreken en lezen van de Nederlandse taal. Kinderen moeten de mondelinge en schriftelijke taal voldoende beheersen om in een groep te kunnen functioneren. Daarnaast vindt men het belangrijk om zelfvertrouwen, een zelfstandige werkhouding en het gevoel van verantwoordelijkheid voor eigen prestaties te ontwikkelen. Dit doet de Taalklas door de kinderen een programma op maat te bieden afhankelijk van de moedertaal, schoolhistorie en leeftijd.

Vanaf de eerste dag werkt het kind op een eigen leerlijn met vooraf bepaalde streefdoelen. Gemiddeld blijft een kind één jaar bij de Taalklas. Mocht het kind sneller de doelen bereiken, dan stroomt het eerder uit, maar als een kind nog wat meer tijd nodig heeft, mag hij/zij langer blijven. Voor meer informatie over de Taalklas klik hier. > Vacature de Taalklas: Onderwijsassistent/Leerkrachtondersteuner (1,0 wtf).

Afsluiting van het 'project voeding' van de Taalklas. (foto's)
JOGG (Jongeren op gezond gewicht) is een landelijk platform. En heeft als doel een gezonde leefomgeving voor kinderen te creëren, samen met alle gemeentelijke partijen die iets met opgroeiende kinderen te maken hebben. Gemeente Noordwijk is ook een JOGG-gemeente en JOGG 'Goed Bezig Noordwijk'.

De 'Goed Bezig' regisseur van Noordwijk heet Sandra Heijmans. Zij is in dienst bij het Sportbedrijf Noordwijk. Zij voert het Plan van Aanpak van JOGG Noordwijk uit. Samen met iedereen die iets met opgroeiende kinderen te maken heeft in de gemeente Noordwijk. Speerpunten zijn het vervangen van zoete drankjes voor water, meer bewegen en gezonde voeding.

In samenwerking met Sandra Heijmans heeft de Taalklas het project voeding in de afgelopen tijd behandeld en is deze week afgerond met een spel- en beweegmiddag. De kinderen moesten in verschillende groepjes een spelletjes-circuit afleggen en daar werd door de kinderen fanatiek aan meegedaan op het speeltuinterrein aan de Duin en Dal. 

Als beloning voor de flinke sportieve inzet kregen de kinderen een mooie oranje bidon van 'Goed Bezig' en daarmee konden ze heerlijk vers water tappen en mochten ze een lekker stuk gezond fruit uitkiezen en opeten. Al met al een geslaagd project van de Taalklas en 'Goed Bezig'.

Foto's BON.

{gallery}15134{/gallery}

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.